Kasna večera

kasni obrok

Poznato je kasno večernji obroci nisu zdravi za organizam, te da debljaju. Isto tako trebali bi obratiti pažnju da namirnice koje unosite u organizam prilikom zadnjeg obroka budu lagane, kako ne bi opteretile želudac i probavu, te onemogućile miran san. No ukoliko vas uhvati velika gladan prije spavanja, nije dobro baš ništa pojesti i u krevet otići praznog želuca, jer to ima jednaki utjecaj na želudac i na probavu, kao da ste pojeli nešto vrlo teško. Ono na što vi trebate obratiti pažnju kod konzumiranja obroka prije spavanja donosimo u nastavku.

Bilo bi dobro kada bi napravili ritam svom organizmu, po kojem ćete imati određeno kada doručkujete, ručate i večerate. Ukoliko se počnete hraniti ovim ritmom, nećete doći u situaciju da budete gladni prije spavanja. Kasni ručak može napraviti organizmu da za večeru nije gladan, ali da zato par minuta prije spavanja osjeti glad. Kako do toga ne bi došlo napravite ritam i raspored obroka.

Nikada nemojte preskakati večeru, jer ćete preskakanjem večere sigurno prije spavanja osjetiti glad. Ukoliko ste večerali, a svejedno vas hvata glad prije spavanja, utažite ju jednom mandarinom, čašom vode, koricom kruha ili šakom orašastih plodova. Nikada nemojte jesti kolače, ili slatko prije spavanja!

Dva do tri sata prije spavanja ne smijete nikako večerati. Izbjegavajte ugljikohidrate za večeru, te pripazite na količinu obroka koji konzumirate. Kako u tijelo ne bi tijekom večere unijeli nepotrebne kalorije, većerajte povrće, te namirnice koje su pune proteina. Uvijek ugljikohidrate zamijenite zdravijim namirnicama za večeru.

Kako bi ulažili glad, grickajte orašaste plodove koji su vrlo zdravi, a nakon kojih sigurno više nećete biti gladni. Orasi, bademi i lješnjaci će organizmu pružiti potrebnu energiju, ali niti u njima ne smijete pretjerati! Najbolje ih je par uzeti u ruku i polagano grickati, možete ih jesti i prije spavanja, ali trebate biti umjereni.

Namirnice koje bi trebali jesti za večeru su bogate antioksidansima. Što točno konzumirati provjerite u videu.

Autor: A.Z., Foto: auremar/Shutterstock