Karirana majica

karirana majica
Karirana majica, Foto: michaeljung/Shutterstock

Na što prvo pomislite kada netko kaže karirano? Vjerojato vam misli automatski odlutaju na nekog gorštaka koji stoji ponad zelene livade, možda pomislite na film Hrabro Srce i Mela Gibbsona koji izvikuje inspirativne rečenice odjenut u karirano. To je vrlo jednostavan, ali izuzetno zanimljiv uzorak koji može podići svaku modnu kombinaciju.

Iako je prvo bio vezan samo za muško odjevanje i označavao boje pojedinih klanova i čak jedno vrijeme bio zakonski zabranjen, on se uspio dočepati i modnih pista. Tamo se nastanio kroz rad vrlo posebne žene koja je odlučila prekršiti sva pravila. Ona je legenda u svijetu modnog dizajna i mogli bismo je nazvati i majkom punk mode. Radi se Vivienne Westwood koja je svoje manekenke odjenula u karirano i započela modnu revoluciju.

Ovaj uzorak, koji je doduše pronađen i na mumiji staroj 300o godina u Kini, simbolički nabijen nacionalnim ponosom i buntom kroz svoj prolazak škotskim brdima, postaje sredstvo kojima se mladi iz punk subkulture bore protiv vrijednosti onih koji su na vlasti i sa čijim restriktivnim i ograničenim stavovima se nisu slagali.

Možda ćete pomisliti da je karirani uzorak rezerviran za prohladne zimske večeri ili kako u bež i crnoj varijanti na njega polaže pravo Burberry no to nije tako. Ljeto također voli karirano. Razlika je u tome da se u hladnijim mjesecima ogrćemo kvadratićima koji su uglavnom u tamnim i zagasitim bojama dok ljetne karirane tkanine pršte svježinom.

Zašto ne biste odjenule lepršavu kariranu majicu u tonovima puder plave i blijedo ružičaste. Nadopunite ovo plavim sandalama sa punom petom i bijelim lanenim hlačama. Možda glomazni prsten nalik na sidro i možete ponosno prošetati obalom.

Karirana majica jednako dobro može funkcionirati i u poslovnom okruženju ugurajte je u strogu suknju visokog struka i uparite sa dobrim bež cipelama. Karirani uzorak dovoljno je jak sam po sebi i nije potrebno dodavati puno modnih dodataka. Pustite ga da priča svoju priču.

 Autor: L.K.  Foto: michaeljung/Shutterstock