Kamo ćemo spremiti životne namirnice u kući

Kuhinjski ormarić za hranu, Foto: Jonny McCullagh/Shutterstock

U kuhinjski ormar ili “kredenc” stavljaju se namirnice za dnevnu potrošnju. U njemu mora vladati čistoća i red. Barem svaki mjesec ispražnjujemo kuhinjski ormar, temeljito ga čistimo i mijenjamo papir.

Namirnice, npr. brašno, rižu, šećer itd., spremat ćemo po mogućnosti odijeljeno od masti, kobasica, sira itd. i to u staklenim ili limenim posudama. Sve namirnice osjetljive prema mirisu (kava, čaj , kakao i mirodije) moramo držati u dobro zatvorenim limenim posudama, odijeljene jedne od drugih.

Kruh se sprema u poseban za nj određen ormarić ili kutiju. Češnjak treba spremiti u otvorenu staklenu ili emajliranu posudu ili u pletenu košaricu kao i luk. Sol na suho mjesto u staklenoj ili drvenoj posudi. Jaja u posebne za to određene kartone. Senf ili čaj moraju biti dobro zatvoreni. Kuhinja mora biti zračna. Razne namirnice bolje da nisu na dohvatu maloj djeci.

SMOČNICA

Ukoliko u stanu postoji, mora ako je ikako moguće, gledati prema sjeveru ili sjeveroistoku. Ukoliko smočnica gleda na koju drugu stranu, dobro je da preko otvorenog prozora držimo tamnu zavjesu. Nije loše ako je prozor smočnice prekriven s tamnom žičanom mrežom. Električno svjetlo u smočnici je neophodno.

REGAL U SMOČNICI

Regali moraju biti široki 2 5-30 cm u odgovarajućoj visini, kako bismo mogli prostor što bolje iskoristiti. Njih prekrivamo bijelim papirom koji često mijenjamo.

Dobro će nam poslužiti ormarić ili predio koji je zaštićen gazom, kamo ćemo spremiti mlijeko, sir ili maslac i zaštititi ga od muha.

Šunku i sušeno meso, kulen i sl. treba uvijek umotati u gazu i staviti da vise.

Otvorene police dobro će poslužiti za spremanje voća i povrća.

FRIŽIDER

Postavljamo u kuhinju ili smočnicu. Namirnice jakog ili oštrog mirisa treba spremati u posebne poliviniIske posude poklopcem. Svaki tjedan treba frižider isključiti, izvaditi led iz tave za led i napuniti je svježom vodom.

Naslage leda treba otopiti i isprati čitav prostor frižidera mlakom ocetnom vodom ili mlakom vodom u kojoj smo otopili hipermangan, zatim isprati čistom vodom i dobro osušiti.

Na vrata treba naročito paziti, da se ne bi slabo zatvarala ; ne lupajmo njima, nego ih pažljivo zatvarajmo.

Foto: Jonny McCullagh/Shutterstock