Kako znati raste li kosa dovoljno brzo

promatranje kose

Koliko ste puta samo razmišljali o tome kako da vam kosa što brže naraste? Sigurno vam se ova pomisao vrtila više puta po glavi, jer želite znati kako ubrzati rast kose. Možda ste primijetili kako nekima kosa raste brže, a nekima sporije.

Poznato je kako je svaka osoba različita, pa je teško donositi zaključke na temelju onoga što se dogodilo nekoj drugoj osobi. Rast kose može varirati, a tu se misli na brzinu dlaka kojom se pojavljuju, a zatim nestaju.

Provedena su mnoga istraživanja i stručnjaci su došli do zaključka kako u prosjeku kosa mjesečno naraste do 1,23 cm, dok godišnje to iznosi oko 15 cm. Na početku je rečeno kako je moguće usporiti rast kose, do čega dolazi zbog nezdravog načina života.

Ako ste se ošišali i sada opet želite dugu kosu, možete planirati koliko dugo će vam trebati da kosa izraste na željenu dužinu.

Invazivni i učestali tretmani na kosi samo su dio cijele priče, a u korist ne ide ni neravnomjerna i nezdrava prehrana koja u sebi nema dovoljno vitamina, minerala i vlakana. Iz dosadašnjeg načina života potrebno je izbaciti alkohol te ovisnost o pušenju.

Nažalost ako ste prošli kroz određene hormonalne terapije ili kroz veću količinu stresa, pokazalo se da je i to jedan od razloga zašto dolazi do povećanog ispadanja kose, ili do usporavanja rasta. Sada kada znate što sve može utjecati na sporiji rast kose, možete utjecati na ono što se neko vrijeme činilo kao van dohvata.

Jeste li znali da broj vlasi osim o zdravlju, ovisi i o genetici te koju prirodnu boju kose imate? Plavuša, crnka, brineta ili žena sa crvenom bojom kose neće imati u prosjeku isti broj vlasi. Znate li sada koliko vam brzo raste kosa?

Autor: S.Š., Foto: Grekov’s/Shutterstock