Kako znati jesam li trudna

jutarnja mučnina

Jedan od prvih pokazatelja trudnoće jest izostanak mjesečnice. Drugi rani znakovi jesu osjetljive, ili nabrekle dojke, često mokrenje te možda mučnina ili povraćanje. U drugom tromjesečju događa se značajan porast tjelesne težine (pola kilograma na tjedan), žgaravica, rastezanje prednje trbušne zdjelice i stijenke, bolovi u leđima i micanje djeteta.

U trećem tromjesečju počinje oticanje udova radi nakupljanja tekućine, zatvor, hemoroidi, nesanica, curenje iz dojki, osjećaj neugode ispod rebrenog luka nekoliko tjedana prije spuštanja djeteta.

U prosjeku djeca se rađaju 266 dana (38 tjedana) nakon oplodnje. Iako ne možete točno reći kad je došlo do oplodnje, možete procijeniti termin djetetova rođenja s razumnom točnošću, osobito ako su vam menstruacije redovite. Prvom danu posljednje mjesečnice dodajte 40 tjedana ili 280 dana.

Svaka žena treba razmotriti posljedice spolne aktivnosti, a dovoljan je samo jedan snošaj da bi zatrudnjela. Planiranje obitelji je praksa određivanja plodnih i neplodnih dana. Praćenjem ovulacije može se pomoći da žena prirodnim putem zatrudni.

Moderni oblici planiranja obitelji uključuju Billingsovu metodu koja se temelji na opažanju cervikalne sluzi i mjerenja bazalne temperature. Mjeri se temperatura u stanju mirovanja kako bi se odredilo razdoblje od dva, ili tri dana tijekom kojih će doći do ovulacije.

Da bi vaše planiranje trudnoće i određivanje plodnih i neplodnih dana bilo što točnije i preciznije, svakako se savjetujte i obratite vašem liječniku koji će izabrati najbolju metodu za vas.

Priborom za testiranje trudnoće koji možete kupiti u većini ljekarni provjerava se ima li u vašoj mokraći hormona koji je prisutan samo u trudnoći.

Kućni testovi nisu uvijek točni, osobito u prvim danima trudnoće. Ukoliko postoji razlog za zabrinutost o trudnoći i pomislite da biste mogli biti trudni, trebali biste otići liječniku radi preciznije provjere.

Pogledajte filmić koji govori o ranim znakovima trudnoće:

Autor: T.P., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock