Kako zaštititi računalo

kako zaštititi računalo

Ako se računalo kod kuće dijeli s nekoliko članova obitelji, dobar potez bi bio napraviti korisnički račun za svakog člana. Na taj će se način odvojiti e-pošta i datoteka svakog člana obitelji, a postojat će i mogućnost ograničenja programa kojima bi mogao pristupiti svaki korisnik. Treba znati kako zaštititi računalo.

Svatko tko želi zaštititi svoje računalo treba odabrati nekoliko opcija. Odabir će ovisiti o tome o kojem se operativnom sustavu radi i jesu li u pitanju Windowsi ili OSX operativni sustav. Kod Windowsa treba odabrati “Kontrolnu ploču”, zatim kliknuti na opciju “Korisnički računi i obiteljska sigurnost” te “Dodaj ili ukloni korisnički račun”.

Za OSX vrijedi druga procedura. Korisnik treba odabrati opciju “Postavke sustava”, a zatim opciju “Računi”, nakon čega treba kliknuti na tipku da bi se mogao otvoriti novi korisnički račun. Treba se pobrinuti da svaki račun ima posebnu lozinku. Tako će se prilikom svakog pristupa računu morati upisati lozinka, a drugi članovi obitelji neće moći pristupiti datotekama ako nemaju dopuštenje.

Savjetuje se uz račun administratora napraviti još jedan, osobni račun pa i onda ako samo jedna osoba koristi računalo. Takav se račun može koristiti za pretraživanje interneta, pisanje e-pošte i mnoge druge aktivnosti.

Račun administratora se koristi samo tijekom instaliranja novog softvera te kada se žele mijenjati postavke na računalu. Češće korištenje osobnog računa smanjit će mogućnost slučajnog brisanja softvera, potrebnog za rad računala. Nakon što se završi s radom potrebno je odjaviti se sa svog računa.

Kako se još može zaštititi računalo? Ako postoji strah od krađe računala rješenje je utor za univerzalno sigurnosno zaključavanje. U pitanju je zaobljena četverokutna rupa na stražnjoj strani, koja na sebi ima simbol lokota. Uzme se posebna sajla, stavi se u utor i zaključa uz pomoć PIN-a. Omčom od sajle obuhvati se težak predmet, kao kada se stroj veže za stol uz pomoć lokota.

Spomenuta zaštita primjenjuje se kod prijenosnih računala jer iako je malo vjerojatno da će korisnik ostaviti laptop bez nadzora, dobro je napraviti sve potrebno kako bi osoba bila sigurna da joj nitko neće otuđiti računalo na kojem se nalaze brojni vrijedni podaci, kako oni privatne prirode tako i poslovni.

Autor: S.Š., Foto: grynold/Shutterstock