Kako zaštititi računalo od virusa

kako zaštititi računalo od virusa

Počnu li se programi sporo učitavati ili se stranice sporo otvaraju, postoji velika mogućnost da je računalo zaraženo virusom. Virusi se mogu prepoznati i po drugim simptomima kao što je smrzavanje računala ili brisanje podataka. Važno je znati kako zaštititi računalo od virusa.

Virus znači računalni program koji je skriven u drugom programu ili aplikaciju odnosno igru, nedavno preuzetu s interneta. Čim se pokrene program u kojem se nalazi virus, doći se do stvaranja kopije opasnog virusa nakon čega će se te kopije zakačiti za druge programe.

Kako zaštititi računalo od virusa? Moguće je zaštititi računalo, ali isto tako i osobe s kojima se komunicira preko interneta uz pomoć antivirusnog programa. Postoje razni antivirusni programi koji se mogu preuzeti s interneta. Mnogi od njih su besplatni i uspješno se nose ne samo s virusima nego i s drugim vrstama opasnih softvera.

Programi koji bi trebali zaštititi računalo mogu se namjestiti tako da uz provjeru računala redovito presreću viruse koji se mogu prenijeti uz pomoć e-pošte.

Ako postoji sumnja da je računalo zaraženo virusom, odmah treba iskopčati kabel iz širokopojasnog usmjernika. Na taj način će se prekinuti veza između računala i interneta.

Pomoću drugog računala treba preuzeti antivirusni program i pohraniti ga u USB memorijski stick te umetnuti u USB utičnicu računala koje je zaraženo virusom. Nakon što se pokrene program treba slijediti upute koje će se pojavljivati na zaslonu, a koje će pomoći da se ukloni virus.

Stručnjaci savjetuju redovito ažuriranje antivirusnog programa. Nažalost poznato je kako se svakog tjedna pojavi stotinu novih virusa kao i oblika softvera koji ne žele ništa dobro. Postoje komercijalni antivirusni programi koji će automatski preuzeti ažuriranje s interneta. Radi se o najkorištenijim programima koje koriste fizičke i pravne osobe.

Računalo se može zaštititi tako da se izbjegne zaraza virusom na način da se nikada ne otvara sumnjiv prilog koji je stigao putem e-pošte. Mnogi pošiljatelji virusa računaju da će upravo na ovaj način moći zaraziti nečije računalo jer će korisnik vođen znatiželjnom otvoriti da vidi o čemu se radi.

Jednom kada se otvori e-pošta već je kasno da se zaustavi širenje virusa, čiji se vlasnik pobrinuo da u kratkom vremenu napravi dovoljnu štetu.

Autor: S.Š., Foto: gualtiero boffi/Shutterstock