Kako zaštititi mobitel

kako zaštititi mobitel

U većini mobitela nalaze se važne i osobne informacije za njegovog vlasnika kao što su imena, kućne adrese, brojevi telefona, adresa elektroničke pošte i druge osobne informacije, a koje bi bilo dobro sakriti od znatiželjnih pogleda. Saznajte kako najbolje zaštititi mobitel?

Postoji više načina kako se može osigurati mobitel i povećati razina sigurnosti. Brojni mobiteli imaju oblik zaštite u obliku lozinke koja može predstavljati razne kombinacije, a sve u svrhu zaštite podataka.

Kada se lozinka jednom unese, svaki put prilikom paljenja mobitela bit će ju potrebno unijeti. Tu je opciju moguće uključiti u postavkama mobitela, a korisno ju je imati jer se ipak radi o zaštiti pametnog telefona.

Zaštita mobitela podrazumijeva više toga, pa tako u pitanju ne mora biti samo krađa, nego i prijetnja koja dolazi s interneta. Svi koji pomoću svojih mobitela pretražuju razne portale, trebali bi paziti što preuzimaju s interneta.

Nisu sve aplikacije na internetu osmislili poznati proizvođači softvera, pa bi prije preuzimanja aplikacije bilo poželjno pročitati komentare korisnika prije nego što ju instalirate te provjeriti izvor s kojeg se preuzima.

Nije dobro kliknuti na sumnjive poveznice koje dolaze preko sms-a ili elektroničke pošte. Savjetuje se instaliranje antivirusnog programa, koji se može preuzeti isto kao i druge aplikacije.

Kako bi se svatko mogao dodatno osigurati potrebno je u tražilicu trgovine na kojoj se nalaze aplikacije upisati”Mobile Security” ili “mobilna zaštita” nakon čega će se izlistati samo odgovarajuće aplikacije.

Korisnicima se savjetuje da ne obavljaju nikakve transakcije koje zahtijevaju broj kreditne kartice, PIN ili lozinku. Transakciju treba provesti kada postoji mogućnost spajanja na sigurnu Wi-Fi mrežu bilo vani na sigurnom mjestu ili kod kuće.

Dobro je redovno provjeravati troškove na mobitelu kako bi što više smanjila mogućnost prijevare. Treba obratiti pozornost na sve brojeve koji se naplaćuju po posebnoj cijeni i podrazumijevaju visoke količine preuzetih podataka. Prvi sumnjivi znak znači da ne treba čekati nego se odmah obratiti svom mrežnom operateru koji će pomoći riješiti problem.

Sigurnost mobitela mora biti na prvom mjestu jer ipak se radi o uređaju koji je u funkciji velik dio vremena i koji se ne koristi samo u poslovne nego i privatne svrhe.

Autor: S.Š., Foto: Zemler/Shutterstock