Kako zaštititi bebinu kožu od sunca

njega bebine kože

Količine izloženosti sunčevim zrakama su vrle bitne, pogotovo u djetinjstvu jer bi to moglo ovisiti o daljnem nastavku života. Zato se dječja koža treba u startu pravilno zaštititi. Zbog važnosti proizvodnje vitamina D koji se preko ultraljubičastoga zračenja proizvodi, odnosno obavlja sintezu, mnogi sunčanje shvaćaju olako.

Dugotrajnije izlaganje suncu često može biti vrlo opasno jer dovodi do trajnog oštećenja kože. Većina ljudi ne zna, no već prvo izlaganje suncu se računa i kao prvo oštećenje kože.

Svaka opekotina, bila ona manja ili veća, treba se uzimati s velikim oprezom jer UV zračenjem tokom djetinjstva postoji veća mogućnost za dobivanje karcinoma kože u starijoj, odnosno odrasloj dobi.

Treba zapamtiti da nikada nije rano za početak zaštite svoje bebe od sunčevog zračenja. Imate li dijete mlađe od godinu dana, onda dijete uopće ne biste smjeli izlagati suncu.

Nešto starija djeca koja su starosti oko 3 godine života bi trebala izbjegavati sunce između 9 i 16 sati jer u tom vremenu je sunčevo zračenje najjače i najutjecajnije.

Kako biste zaštitili svoje dijete od sunčevih štetnih zraka, donosimo vam neke metode i savjete kako to i učiniti da bude funkcionalno.

Zbog nerazvijenosti dječjeg obrambenog sustava proces tamnjena kože koji se odvija kao obrambeni mehanizam u našem organizmu kod djece je malo prisutan.

Dijete obucite odjećom koja će prekrivati veći dio kože. Odjeća treba biti pamučna te upijati znoj, odnosno tekućine se ne bi smjele zadržavati ispod nje. Zaštitite područja kao što su leđa, prsa, trbuh i gornji dio ruku jer su to najosjetljivija područja.

Koristite i zaštitnu kapu sa šiltom koja će braniti dotok sunčevih zraka u oči i lice. Također ćete tako i smanjiti mogućnost sunčanice i glavobolje uzrokovane izlaganjem suncu.

Djeca bi kao i odrasli trebala koristiti zaštitne sunčane naočale s UV filterima. Tako će dijete imati manje problema s vidom, biti sigurnije i osjećati se opuštenije. Nikako nemojte kupovati plastične, lažne i nekvalitetne sunčane naočale jer to može oštetiti djetetov vid.

Štitite dijete s kremama koje sadržavaju visoki faktor te redovito kontrolirajte broj madeža na cijelom području izloženoga tijela.

Autor: A.B., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock