Kako zaraditi na hrvatskom internetu?

zarada na internetu
Zarada na internetu, Foto: robertlamphoto/Shutterstock

Svi se pitaju kako je najlakše zaraditi na hrvatskom internetu – da li pokrenuti portal, da li pokrenuti webshop, da li pokrenuti blog? Iskreno da vam kažem, svejedno je. Važno je samo da se nečega primite i to radite sa voljom, željom i strašću. Najgore je kad se primite nečega što radite samo da zaradite… neće ići!

Predstavljam vam servise za kontekstualne oglase koji relativno dobro funkcioniraju u Hrvatskoj i koji vam mogu donjeti kakvu-takvu zaradu.

Google AdSense

Ovo je ujedno najpoznatiji i najprofitabilniji servis za “jednostavniju” zaradu novaca. Probao sam dosta sličnih servisa, ali ni jedan se nije pokazao toliko isplativ, barem ne za hrvatsko tržište. Kako AdSense funkcionira?

Na svoju stranicu postavite skriptu za oglas koju vam generira Google. Oglas je moguće jako dobro prilagoditi dizajnu vlastite stranice (dimenzije, boje, pa čak i tip fonta). Samo pazite da ne postavite preveliki broj oglasa na stranicu kako vas Google ne bi eliminirao.

Etarget

Funkcionira na isti način kao Google AdSense. Naravno, nije toliko dobro izveden. Nema niti previše klijenata iz Hrvatske pa se događa da vam se stalno vrte isti oglasi. Odlična stvar je ta da postoji korisnička podrška u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku.

Na taj način, lakše ćete riješiti sve probleme na koje možete naletiti. Mislim da problema nećete imati jer je sučelje izvedeno izrazito jednostavno. Sve u svemu, odličan dodatni izvor prihoda.

Xclaim

Xclaim nudi malo drugačiji način oglasa, za razliku od Etargeta i AdSense oglasa. Vlasnici ga zovu hrvatski sustav za kontekstualno oglašavanje. Xclaim funkcionira na principu označavanja ključnih riječi unutar teksta i dodavanje oglašivačke poruke vezane uz riječ. Na taj način nije konkurencija Etargetu i Google-u. Probajte, testirajte i javite kako je prošlo :-)

Izvor: Filip Višić, Foto: robertlamphoto/Shutterstock