Kako uzgojiti klice

klice

Klice su nutritivno bogate i kao takve odličan izbor za prehranu svih onih koji brinu o svom zdravlju. Uzgajale su se od davnina, i to prije 5000 godina u Kini. Kao vrlo hranjive, često su se pripisivale kod liječenja mnogih bolesti. Danas je njihova uporaba u porastu, a tome je tako zbog razloga što su vrlo hranjive i lako ih je uzgojiti.

Klice su grahorice i sjemenke koje se koriste u početnoj fazi klijanja ili pupanja. Najčešće se u prehrani koriste ječmene, sojine, pšenične, alfa alfa i klice graha. Klijati mogu i orašasti plodovi, ali i sjemenje biljaka kao što su sjemenke mrkve, brokule, kupusa ili suncokreta. Za njihov uzgoj neće vam čak biti potrebno ni klasično tlo. Potrebno im je osigurati samo idealnu temperaturu i vlagu koja im posebno pogoduje za rast.

Klice koje su tek u samom početnom procesu rasta dokazano imaju znatno više nutritivnih vrijednosti od biljaka u koje bi se trebale pretvoriti u završnoj fazi rasta. U isto vrijeme, imaju nižu energetsku vrijednost, a znatno veći utjecaj C vitamina. Sadrže i mnogo više proteina, željeza i vitamina B, od bilo kojih žitarica ili povrća.

Kako ih uzgojiti?

Uzgoj klica je vrlo jednostavan! Kada ste odabrali vrstu koju želite uzgojiti, stavite ih u staklenu posudu i ostavite ih tako namočene u vodi, najviše do 8 sati. Nemojte ih namakati duže jer bi one mogle početi gnjiliti. Prekrijte otvor na staklenki nekom tamnom tkaninom i stavite ih na neosvijetljeno mjesto. Osigurajte im vlažnost i pogodnu temperaturu. Nakon toga, u drugoj fazi, sjemenke bi trebalo isprati i položiti ravnomjerno u tankom sloju u adekvatnu posudu. Ostavite ih tako tri dana, a svakodnevno ih poprskajte vodom. Prekrijte ih vlažnom krpom kako bi uvijek imale tu dostatnu količinu vlage koja im je potrebna. Pripazite da ne budu nikada mokre. Proces klijanja traje do tjedan dana, zavisno od toga koju ste vrstu željeli uzgojiti. Što se uzgoj bliži kraju, položite ih na dnevnu svjetlost, ali nikako na sunce.

Prilikom raste redovito ih ispirite vodom da bi se isprali svi potencijalno štetni mikroorganizmi. Želite li biti sigurni, prije konzumiranja ih termički obradite. Kod uzgoja klica bitno je uvijek koristiti provjereno organsko sjeme, a prije konzumiranja dobro ih isperite vodom. Ako primijetite miris ili okus po plijesni nemojte ih koristiti. Iako ih je najbolje odmah konzumirati kao svježe nakon branja, one se mogu održati par dana svježima. Svježinu će zadržati zatvorene u posudu u hladnjaku, poput bilo kojeg drugog povrća.

Klice se u kuhinji mogu pripremati na razne načine. Kao sirove, izvrstan su izbor u sendvičima ili kao dodatak salatama. Idealne su za pripremu u woku, a mogu se pirjati, pržiti, jesti kao prilog uz meso, u omletima ili u varivima.

 Autor: M.L., Foto: Nova/Wikimedia