Kako uzgajati sobno bilje

sobno bilje

Sobno bilje je zajedničko ime za veliku grupu ukrasnog bilja. Neke od njih se u hladnoj polovici godine uzgajaju na sobnoj temperaturi, a u ljetnim danima se mogu držati na balkonu, u vrtu ili na prozorskoj dasci.

Kako bi naše bilje bilo pravilno tretirano te raslo zdravo, potrebno je svakoj vrsti osigurati specifičnu njegu.

Navest ćemo optimalne uvjete za nekoliko najraširenijih biljaka koje spadaju u sobno bilje.

1. Ukrasna šparoga ili šparožina

Uspijeva na svakoj sobnoj temperaturi, ali joj najviše odgovara umjereno zagrijana prostorija. Trebalo bi je držati na svijetlom, ali od sunca zaštićenom mjestu. Ukoliko ne prima dovoljno svjetla, izboji najprije požute, a nakon toga i odumru.

Jako brzo i bujno raste pa ga je potrebno često presađivati u veće lonce, te često dodavati gnojiva jer troši jako puno hrane. Ljeti troši puno vode i može ga se držati na prozorskoj dasci, dok mu je zimi potrebno ograničiti količinu vode, te ga prebaciti u zatvoreno.

2. Begonija

Begonije se dijele na dvije osnovne vrste, lisnate i cvjetne begonije.

Obje vrste imaju osjetljive, vodenaste listove, metalnog sjaja. Lisnate begonije ne podnose jako sunce, a od cvjetnih se na punom suncu uzgaja samo jedna vrsta, a to je semperflorens. Begonije zahtijevaju često i obilno zalijevanje, a ne smije im se prskati lišće. Osjetljive su na hladnoću!

3. Klorofitum

Omiljena je sobna biljka zbog lijepih, prugastih, zelenožuto – bijelih listova. Biljke koje se drže na svijetlom mjestu imaju izrazito šarene listove, dok one koje su na tamnijim mjestima skroz pozelene. Ni ova biljka ne podnosi jako sunce.

Kada se na biljci razviju dugi, kruti izboji koji nose cvat i male biljčice, potrebno ih je presaditi u snažnu, hranjivu zemlju za cvijeće. Zahtijeva mnogo vode, a ljeti bi ga svakih 8 dana trebalo zaliti otopinom gnojiva za cvijeće.

4. Ciklama ili klobučac

Ciklama je jako lijepa te stoga omiljena među sobnim biljkama. S obzirom da potječe iz planinskih dijelova Male Azije, ne podnosi pretjeranu toplinu. Upravo zato ne smije ih se držati u sobama u kojima se grije da ne uvenu. Optimalna temperatura sobe za njih je od 12 do 15 stupnjeva.

Zalijevati je treba redovito, ali oprezno, uz rub lonca. Ukoliko je se zalijeva po listovima, uvenut će! Biljke koje su u loncu s podloškom, mogu se zalijevati i preko podloška. Uvele listove i ocvale cvijetove treba odmah dizati, na način da ih iščupamo rukom.

Ciklama se nakon cvatnje može očuvati, ali nikada više nakon prve godine neće ocvasti puno. Zato je najbolje svaki put nabaviti mladu biljku s velikim brojem pupova.

Autor: Tajana, Foto: Adisa/Shutterstock