Kako utjecati na ponašanje djeteta

ponašanje djeteta

Djeca kroz svoje ponašanje pokazuju što osjećaju. Ona su još premala da bi svoje osjećaje pokazala na odraslima prihvatljiv način, pa su često “neposlušna i zločesta”. Kako bi znali zašto se vaše dijete tako ponaša i kako se postaviti u situacijama gdje njihovo ponašanje nije prihvatljivo, u nastavku donosimo neke od situacija i prijedloga na koji ih način riješiti.

Kada roditelji djetetu kažu da nešto ne smije raditi, ono će baš to i napraviti. Do toga dolazi zato što dijete samo želi provjeriti da li vi to stvarno mislite. Djeca uvijek ispituju granice do kojih mogu ići, te ih zanimaju posljedice učinjenog. Stoga je bitno da roditelji uvijek jasno postave granice i reagiraju svaki svaki puta i odmah, nakon što ih dijete prekrši. Ukoliko roditelj jednom popusti djetetu kada prijeđe zadanu granicu, tada sve pada u vodu. S druge strane kada dijete vidi da svaki puta postoje posljedice za nešto što nije smjelo napraviti, ono će vas drugi puta poslušati.

Najveći problem kod djetetovog ponašanja javlja se upravo onda kada ne zna kako da kontrolira svoje osjećaje. Pa tako kada je dijete ljuto, najčešće to pokazuje kroz agresivnost. Ukoliko je dijete neposlušno, vjerojatno mu je dosadno, uzbuđeno je ili je pod stresom. Roditelj je dužan dijete naučiti kako da regulira svoje ponašanje kada je razočarano, prestrašeno, tužno ili frustrirano. Svaki roditelj bi trebao svoje dijete učiti o osjećajima, te mu pokazati na koji način da se smiri, kako bi se izbjeglo loše ponašanje.

Djeca uvijek oponašaju druge. Ona se uče ponašati oponašajući ljude koji ih okružuju. Stoga je vrlo bitno da roditelji što je više moguće ograniče izloženost djeteta negativnim ponašanjima. Vi kao roditelj možete utjecati što će vaše dijete gledati na televiziji, koje video igre će igrati, itd. A najbitnije je da vi kao roditelj budete najbolji uzor svome djetetu.

Ponekad su djeca neposlušna samo zato što jedino takvim ponašanjem postignu što su željela. Ukoliko vaše dijete dobije ono što žele onda kada prekrši pravilo, dijete će to svaki puta i napraviti. Primjerice ukoliko vaše dijete svaki puta dobije nešto kada duže vremena plače ili se počne bacati, ono će to uvijek i napraviti kako bi dobilo ono što želi. Zato nikada nemojte popuštati takvom ponašanju, i djetetu dajte ono što želi tek onda kada se ponaša kako treba.

Neposlušno ponašanje mogu uzrokovati i bolest, glad ili umor, koji će najčešće loše utjecati na malu djecu koja ne znaju na pravi način pokazati svoje potrebe. Kako do takvog ponašanja ne bi došlo, roditeljska je dužnost ispuniti sve osnovne potrebe svog djeteta, na vrijeme.

Djeca vole kontrolu i moć, pa su tako i spremna ponašati se buntovnički kako bi dobila kontrolu nad određenim situacijama koje su im važne. Ublažiti ovakvo ponašanje možete tako da u takvim situacijama djetetu uvijek ponudite dvije opcije, nakon kojih mora ispuniti zadano. Davanjem opcija ćete djetetu pružiti moć za kojom žudi, pa će i spremnije ispuniti zadani zadatak.

Neposlušna djeca najčešće samo žele pažnju od roditelja. Djeca se najčešće osjećaju zapostavljenima kada roditelji razgovaraju sa drugima ili obavljaju aktivnosti u koju ona nisu uključena. U trenutku kada se osjete zapostavljeno djeca će najčešće udarati, kukati ili se bacati, samo kako bi privukla pažnju. U tim trenucima djeca se zadovoljavaju bilo kakvom pažnjom, pa čak i onom negativnom, jer žele da ih roditelji primijeti na bilo koji način. U takvim situacijama je najbolje da ignorirate djetetovo loše ponašanje i da hvalite samo ono dobro ponašanje.

Neka djeca teže nazavisnosti, pa krše pravila samo kako bi pokazala svoju nezavisnost. Potpuno je normalno da djeca u određenim razvojnim fazama žele sve više biti samostalna. U takvim trenucima potrebna je disciplina, jer djeca uglavnom nisu svjesna da još nisu spremna biti toliko nezavisna, koliko misle da jesu. Tako primjerice predškolsko dijete želi samostalno obavljati svoje zadatke kako bi pokazalo što je sve naučilo, dok su tinejdžeri skloni grubim odgovorima i prepirkama kako bi dokazali da su samostalni, te najčešće postaju pravi buntovnici. Starija djeca namjerno krše sva pravila, samo kako bi dokazala da im nitko ne može reći da naprave nešto što ne žele.

Ukoliko roditelji nisu svoje dijete naučili kako se primjereno ponašati, dijete će u raznim situacijama reagirati nepoželjno. Za učenje djeteta kako se u kojoj situaciji treba ponašati, potrebna je disciplina. Ali umjesto kažnjavanja djeteta kada je neposlušno, radije ga učite što da radi onda kada nešto ne radi kako treba. Djeci uvijek treba pokazati sve moguće alternative kako bi nešto naučila iz svojih pogrešaka.

Autor: A.Z., Foto: Vitaly Titov & Maria Sidelnikova/Shutterstock