Kako uštedjeti na hrani

Štednja pri kupovini hrane, Foto: Andresr/Shutterstock

Prije nego što uopće izađete iz stana, napravite popis što vam treba, a on će vam pomoći da ne kupite ono što vam zapravo ne treba. Najskuplje stvari u kupovini najčešće su one koje neočekivano kupimo jer mislimo da bi nam mogle dobro doći, a zapravo nam ne trebaju.

Također popis vam pomaže kako bi vidjeli koliko hrane zapravo kupujete, a mogli bi se ugodno iznenadit kada shvatite koliko nepotrebne hrane možete izbaciti.

Nemojte koristiti recepte

Kuhanje po receptima dobro je ako niste baš najsigurniji kuhar, ali ako se prisilite na eksperimentiranje s hranom, zaboravite recepte. Tako bi mogli iskoristiti i one ostatke u hladnjaku i šalicama koje bi inače se inače pokvarile. Ako te ostatke pronađete prije odlaska u kupovinu, uštedjeti ćete pravo malo bogatstvo. U nekim čak slučajevima vidjet ćete da možete preskočiti cijelu tjednu kupnju. Jer ipak ne zaboravite, kada želite uštedjeti novac, morate izbaciti ideju luksuznih objeda svaki dan.

Kupovanje putem interneta

Kupovanje na internet stranicama trgovina uz poštivanje popisa – vaš tjedni račun za kupovinu je gotovo prepolovljen. Izgled trgovina i supermarketa kreiraju stručnjaci koji znaju kako vas natjerati da kupite nešto što vam potpuno ne treba ili što ne želite.

Svaki artikl posebno se i s namjerom nalazi na određenom mjestu u trgovini kako bi vas privukao. Supermarketi su postali jako dobri u ovom načinu. Kupovanjem putem interneta izbjegavate ovakve utjecaje, štedite, tako da vam ni trošak dostave koji morate platiti kod nekih trgovina, ne čini kupnju skupljom.

Čuvajte ostatke

Supermarketi najčešće prodaju velika pakiranja nekih artikala tako je npr. pakiranje od tri, a vama trebaju samo dva komadića mesa. Ovu bi ponudu bi mogli iskoristiti i kupiti paket od tri, skuhati sve i jedan komadić sačuvati za ručak neki drugi dan. Ovo vrijedi za sve ostatke, jer svi se oni mogu podgrijavati i jesti sljedeći dan, zamrznuti za upotrebu nekad poslije ili ih iskoristiti u nekom drugom ručku. Ostatke pržene piletine možete iskoristiti u juhi, a lista nema kraja. I zapamtite, recepti vam neće pomoći kod kuhanja sa ostacima, zato dajte mašti na volju.

Napravite temeljni meni

Dobra je ideja napraviti temeljni meni za cijeli tjedan, meni koji se iz tjedna u tjedan ne mijenja. U njega su uključene namirnice koje su baza vaše kuhinje poput krumpira, piletine, salate ili slično ovisno o vašim željama. Oblikujte ih u 5 redovitih objeda i tako ćete kontrolirati svoju kupovinu, a kroz vrijeme možete i uštedjeti novac.

Kupujte veća pakiranja

Kupovanje većih pakiranja, gotovo je uvijek isplativije nego kupovanje malih. Ipak upamtite, ovo pravilo nije isplativije ako kupujete stvari koje inače ne koristite. Ovakva kupovina vrijedi samo za stvari koje kupujete često i u velikim količinama. Npr, ako sami mijesite i pečete kruh, trebali bi kupiti veliku vreću brašna, ali ako to ne radite, zašto bi uzimali veliku vreću brašna?

Ovo vam se čini logično, pa sjetite se toga i onda kada vas pogled na veličinu i cijenu pakiranja na polici, odvede u sfere povoljne kupnje.

Kupujte proizvode trgovine u kojoj kupujte

Ne samo da su takvi proizvodi gotovo uvijek jeftiniji od drugih, nego se najčešće i sastoje od gotovo istih sastojaka kao i neki s markom. Ovo vrijedi i za hranu i za odjeću. Ne isplati se kupovati dvostruko skuplji proizvod samo zbog marke. Pa zašto to raditi kod hrane?

Ne kupujte već gotove obroke

To je najbolji način uštede. Kupovanje gotovih objeda je skupo. To je točno i kod mesa, npr. piletina s kostima i kožom jeftinija je od očišćenih pilećih prsa. Takvim kuhanjem, neće samo uštedjeti novac, već ćete se i zdravije hraniti, i jesti hranu bez kemikalija i konzervansa. Također najčešće je utrošeno vrijeme za pripremu i jednog i drugog objeda jednako.

Koristite kupone za povoljniji kupovinu

Kuponi su odličan način uštede novca. Trgovine ih koriste kako bi privukle kupce, a vi ih iskoristite kupone i kupujte na različitim mjestima. Iznenadite ćete se koliko možete uštedjeti. Ali pazite, nemoj te kupovati proizvode koji vam ne trebaju, samo zato što ste dobili kupon za popust. Kupujte samo i isključivo ono što vam treba.

Kupujte proizvode od proizvođača

Na takav ćete način znati porijeklo tih proizvoda, a biti će i jeftiniji nego što su u trgovinama, jer se ne plaćaju nikakvi troškovi prijevoza. Također to znači da kupujte sezonske proizvode i one koji nisu bili smrznuti prije transporta i dolaska u trgovinu. Zašto platiti dvostruko veću cijenu za prošlogodišnje jabuke, kada možete kupiti jabuke koje su upravo sada ubrane?

Foto: Andresr/Shutterstock