Kako uštedjeti na hlađenju prostora

Klima koja hladi, Foto: spinetta/Shutterstock

U vrućim ljetnim mjesecima tražimo spas u klima uređajima čija potrošnja tada može biti i povećana. Posljedice korištenja klima uređaja su veći računi za struju koje smo ipak mogli izbjeći. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti na hlađenju prostora tijekom najtoplijih dana u godini.

Ventilator umjesto klima uređaja

Najjeftiniji oblik hlađenja prostorije je ventilator. Riječ je o obliku hlađenja koji radi na temelju cirkulacije zraka te ohlađeni zrak tjera prema toplijem zraku. Želite li uštedjeti struju, imajte uvijek sobni ventilator uz klima uređaj jer ga možete koristiti u trenucima kada nije jako vruće. Ventilator će većom brzinom strujanja zraka pospješiti izmjenu zraka te stvoriti osjećaj hladnijeg zraka.

Stavite rolete na prozore

Tijekom vrućih sunčanih dana, rolete vam mogu pomoći jer će spriječiti izravno zagrijavanje prouzrokovano suncem te tako smanjiti temperaturu u prostoriji za čak 8 stupnjeva. Ovo će posebice biti od koristi onima u tavanskim stanovima gdje se prostor dodatno zagrijava ulaskom sunca kroz krovne prozore.

Kupujte primjerenu klimu

Nema potrebe da kupujete klima uređaj većeg kapaciteta nego što vam je potrebno. Na kapacitet klima uređaja utječe toplinska izolacija prostora, površina prostora te staklenih otvora i broj osoba koje će boraviti u prostoru. Približnu rashladnu snagu uređaja možete odrediti na osnovi površine prostora ili stana koji planirate hladiti.

Obratite pažnju na faktor hlađenja

Kod kupnje klima uređaja dobro promotrite faktor hlađenja ili grijanja koji je obično označen oznaka COP ili EFR. On se kreće od 2,5 do 4, a što je faktor veći, uređaj ima bolju energetsku efikasnost.

Ne pretjerajte s hlađenjem

Nema potrebe na podešavanje klima uređaja na preniske temperature, jer to, osim što nije zdravo, nije niti energetski efikasno. Može doći do isušivanja zraka te problema s nahlađivanjem tijela. Temperaturu na klima uređaju nikada ne podešavajte na manje od 25 stupnjeva.

Sa svakim stupnjem niže na klima uređaju, potrošnja električne energije raste za 3 do 5 posto. Liječnici preporučuju da razlika u temperaturi vani i unutra ne bi smjela biti viša za sedam stupnjeva.

Autor: M.L., Foto: spinetta/Shutterstock