Kako uštedjeti boju na printeru

kako uštedjeti boju na printeru

Ispis tintom može biti skup, a uz pomoć nekoliko korisnih savjeta svatko može znati kako uštedjeti boju na printeru. Jedan od savjeta je da se internetske stranice printaju samo u crnoj boji kako bi se pritom uštedjelo na skupoj tinti. Jasno je kako će tiskanje velikog broja fotografija pridonijeti bržoj potrošnji.

Tiskanje velike količine fotografija ubrzo će potrošiti velike količine tinte. Bilo bi dobro da se umjesto toga koristite mogućnošću izrade fotografije uz pomoć interneta ili u fotografskom studiju. Ipak se radi o mjestu gdje se mogu dobiti profesionalne fotografije za ne tako velike novce.

Prije printanja treba paziti da su mali razmaci između redova kao i manja slova. Tako će stati više teksta na jednu stranicu, a što će doprinijet uštedi tinte.

Savjetuje se odlaganje rezervne tinte i tintnog pisača na hladno mjesto jer ako su u blizini radijatora postoji mogućnost da će se osušiti.

Bilo bi dobro ispisivati dokumente ili slike u serijama. Smatra se kako je to puno bolji način nego ispisivati nekoliko tjedana. Printer svaki put kada se ponovno uključi pokreće program održavanja ili čišćenja ispisne glave, pri čemu se troši velika količina tinte.

Na temelju određenih istraživanja utvrđeno je kako se promjenom načina ispisa potrošnja tinte može smanjiti za pola.

S interneta je moguće preuzeti softver s kojim se može uštedjeti tinta. Zahvaljujući brojnim besplatnim programima postoji mogućnost da se optimizira potrošnja tinte.

Treba izbjegavati isključivanje pisača usred rada, a umjesto toga omogućiti da se ispisna glava vrati u početni položaj.

Kako se još može uštedjeti boja na printeru? Ulošci s tintom koje prodaju brojni proizvođači mogu koštati isto kao i printeri. Zbog toga treba potražiti jeftiniju tintu te uvijek upotrebljavati tinte od istog proizvođača jer ako su od različitih proizvođača, moguće je da se boje neće dobro miješati tijekom tiskanja.

Na kraju ne treba zaboraviti kako je prije printanja dobro razmisliti treba li otisnuta kopija na papiru ili ćete radije pričekati da se pojavi nešto važnije što bi trebalo isprintati. Postoji više načina kako se može uštedjeti, a potrebno je samo racionalno razmišljati. Uz  pomoć nekoliko korisnih savjeta troškovi više neće biti tako veliki.

Autor: S.Š., Foto: Sergej Khakimullin/Shutterstock