Kako uštedjeti novac i izvući se iz dugova

Dugovi, Foto: Gerry Boughan/Shutterstock

Život uz konstantan minus na računu mnogima je postao sasvim normalna stvar. Iako većina nakon dobivanja dopuštenog minusa na karticama razmišlja o svojim budućim potezima kao o nečemu kratkoročnom što će im omogućiti da riješe trenutni problem ili potrebe, a nakon toga će se brzo vratiti “u plus”, činjenica je da rijetki zaista uspiju u tome.

Ako se i sami nalazite u dugovima i ne znate kako dalje, pročitajte kako možete uštedjeti novac i riješiti se dugova.

Napravite kućni proračun

Sastavljanje kućnog proračuna pomaže vam da unaprijed planirate i na kraju analizirate vaše navike kada je u pitanju trošenje novca. Tako ćete vidjeti na koje stvari vam odlazi najviše novca i gdje možete uštedjeti. Osim toga, ovo je učinkovit način da impulzivno kupovanje stavite pod kontrolu.

Popišite sve što posjedujete

Popišite sve nekretnine koje posjedujete, kao i auto, namještaj i slično. Nakon popisivanja razmislite koje stvari s popisa rijetko koristite i možete li neke od njih prodati.

Napravite popis dugova i plan otplate za svaki od njih

Većina ljudi, osobito oni koji su prezaduženi, izbjegavaju suočiti se s problemima pa uopće nisu u potpunosti upoznati sa svojom financijskom situacijom. Da biste shvatili ozbiljnost problema, potrebno je sagledati trenutno stanje i staviti sve dugove na papir.

Ako želite stići do tog dana kada ćete biti slobodni od svih dugova, obavezno napravite plan otplate za svaki dug. Nakon vraćanja određenog dijela ili cijelog duga, u tablicu bilježite koliko ste platili i koliko vam još ostaje. Tako ćete vidjeti da se dugovi doista smanjuju i imat ćete osjećaj da postižete cilj.

Prvo otplatite male dugove, a zatim one s visokim kamatama pa tek onda one s nižima.

Potražite dodatni izvor prihoda

Čak i ako svojim novcem upravljamo mudro, novac koji zaradimo na svojim radnim mjestima nije dovoljan da pokrije sve naše potrebe zato bi bilo dobro pronaći dodatan izvor zarade, ako je to moguće. Ako se odlučite za ovu opciju, važno je da unaprijed donesete odluku da ćete dodatne prihode iskoristiti isključivo za otplatu dugova.

Ne stvarajte nove dugove

Jedini način da se nakon određenog vremena sasvim oslobodite dugova je taj da ne stvarate nova zaduženja. Trudite se prilikom kupnje plaćati isključivo gotovinom, jer kada plaćamo kreditnim karticama, nemamo osjećaj da trošimo pravi novac i najčešće nismo svjesni koliko smo potrošili.

Budite spremni na promjene

Da bi se oslobodili dugova, mnogi ljudi su morali promijeniti svoj život iz temelja. Kako bi drastično smanjili potrošnju, prodali su kuću i kupili manji stan ili se uselili kod drugih članova obitelji, odrekli su se automobila i na određeno vrijeme snizili sve životne troškove.

Savjeti iznad mogu vam pomoći da se vratite na pravi put, ali ako morate uštedjeti poveći iznos novca ili se izvući iz prevelikog duga, vjerojatno ćete morati učiniti i više od ovoga pa čak i razmisliti o tome da zatražite pomoć stručnjaka.

Autor: A.V., Foto: Gerry Boughan/Shutterstock