Kako urediti dnevni boravak

dnevni boravak
Dnevni boravak, Foto: AlexRoz/Shutterstock

Vaš životni prostor u kojem boravite mora biti ugodan i u potpunosti odgovarati vama i vašim ukućanima. Prije uređenja bilo bi dobro napraviti plan koji će vam pomoći kako bi što lakše i bezbolnije dobili ono što ste namjeravali. Dnevni boravak je uvijek najteže urediti budući da ima dvostruku namjenu. Pored toga što služi svakodnevnom boravljenju, predviđen je i za primanje gostiju.

Preko dana ta prostorija mora biti svježa i vesela, a navečer ugodna i umirujuća, a jedan od najbitnijih faktora dobrog uspjeha je odlična rasvjeta koja se može prilagoditi različitim potrebama prostorije.

Prvo provjerite boje, jesu li usklađene s pokućstvom i zavjesama te postoje li kakvi istaknuti dijelovi poput kamina, ili možda luka na zidu gdje se ulazi u drugu prostoriju. Upravo ti posebni oblici mogli bi biti istaknuti posebnom rasvjetom.

Potrebno je osigurati pozadinsku rasvjetu koja može biti malo jača ili prigušena što ovisi o vašem trenutnom raspoloženju, gdje možete dodavati svjetlo odvojenim rasvjetnim tijelima koja se mogu kontrolirati kako bi se istaknule određene točke u prostoriji.

Rasvjetna tijela treba odabrati u skladu sa prostorijom, što će osigurati da izgleda podjednako dobro danju i noću. Vodite računa kako dnevni boravak mora biti svijetla i prozračna prostorija koja pruža potrebno umirenje tijekom noći.

Ključ dobre rasvjete leži u ispunjavanju dva kriterija: da osvjetljava tamo gdje je potrebno i efekt koji nastaje njenim paljenjem mora osigurati usklađenu kombinaciju svjetla i sjene. Položaj rasvjetnih tijela može stvoriti različite svjetlosne efekte.

Kada ste riješili rasvjetu provjerite nedostaje li vam još nešto. Različit je način razmišljanja kada uređujete prostoriju od samog početka kada treba krenuti od nule i kada samo preuređujete.

Kod preuređivanja (ako mijenjate samo boju zidova) morate voditi računa da se boja uklapa s drugim bojama u sobi i rasvjetom, a ako idete od samog početka vizualizirajte u svojoj glavi sliku kako želite da dnevni boravak izgleda i krenite od tog mjesta.

Autor: S.Š. Foto: AlexRoz/Shutterstock