Kako urediti dječju sobu

dječja soba

U vašem domu stalno nešto treba promijeniti, kupiti, popraviti, itd.. A nikako da na red dođe i dječja soba, no sada je napokon došla i ne znate od kuda bi krenuli. Zato smo za vas pripremili nekoliko savjeta koji će vam olakšati uređenje dječje sobe.

Dječja soba treba biti rezervirani kutak za najmlađe, u kojem će imati svoju malu kreativnu oazu, koju uvijek treba urediti po mjeri djeteta. Na samom početku promotrite koliki prostor u sobi djeca imaju na raspolaganju, te taj prostor ispunite u skladu sa dobi i karakterom djeteta.

Ako vaše dijete nije mlađe od tri godine, dogovorite sa njime kakvu bi sobu htjelo imati, te neka samo da neke prijedloge. Najjednostavniji i najjeftiniji način za mijenjanje dječje sobe je promjnea boje u sobi. Manja djeca vole što življe i šarenije, dok starija djeca vole jednostavnije nijanse. Ukoliko nikako ne želite bojati zidove, možete na njih nalijepiti naljepnice ili tapete koje se mogu kupiti u raznim bojama i oblicima, sa raznim likovima iz crtića.

Prilikom uređivanja dječje sobe i biranja namještaja, birajte šareni namještaj veselih i toplih boja, jer djeca na vole jednoličnost i sterilnost. U dječjoj sobi treba vladati živost, i to morate zapamtiti, pa dječju sobu nikada ne uređujte prema svom ukusu.

Djeca vole pisati po zidu, pa bi bilo dobro kada bi im na jedan dio zida stavili naljepnicu u obliku ploče, po kojoj se može pisati kredama. Manja djeca će po njoj voljeti crtati, dok će starija djeca na njoj moći učiti i vježbati matematičke zadatke.

Djeca vole sobe ukrašene šarenim jastucima, policama, tabureima, itd. Tepih isto tako mora biti u šarenim motivima i bojama, a najpoželjniji su dječji motivi koje vaše dijete voli, kao primjerice omiljeni lik iz crtića.

Zidovi dječjih soba često ostaju neiskorišteni, ali bi na njih mogli staviti vertikalne police, koje su idealne za odlaganje plišanih igračaka ili nagradni medalja. Izrada vertikalnih polica je jednostavna. Bilo bi dobro da svojoj djeci omogućite i kukice za odlaganje jakni, na visini koju oni mogu doseći. Na taj način će se naučiti kako biti uredna, te kako sve stvari moraju stavljati na svoje  mjesto.

Od djetetovog rođenja pa kako dijete raste, oko djeteta se svake godine nakuplja sve više i više njegovih stvari. Od kozmetike za njegu bebe, do robice, koja se mijenja svaka tri mjeseca, do igračka, koje se svakim mjesecom sve više nakupljaju. Zato trebate dobro organizirato prostor u sobi, te predvidjeti prostor gdje ćete staviti kutije za odlaganje igračaka.

Što god se odlučili mijenjati u dječjoj sobi, nikada nemojte sami odlučivati, nego u odluke uvijek uvedite i djecu, čija je soba. Aktivno uključivanje djeteta u uređenje sobe, unijeti će dašak djetetovog karaktera u njegovu sobu, a samim time mu i pružiti toplinu i sigurnost kada će boraviti u njoj.

Kod uređenja dječje sobe, najbolje bi bilo krenuti od samog početka i kao što smo rekli sve odluke donositi sa vlasnikom sobe, djetetom. Dječja soba treba dijete potaknuti na igru, urednost, učenje i uživanje u svom kraljevstvu.

Autor: A.Z., Foto: Sergey Chirkov/Shutterstock