Kako umiriti tijelo

kako se opustiti

Svi znamo da um i tijelo rade zajedno i upotpunjuju jedno drugo. Jedno je umiriti um, a sasvim nešto drugo je umiriti tijelo. Kako umiriti um je već razrađena tema, no kako umiriti tijelo? Neke od načina vam donosimo u nastavku!

Vježbajte

Svaka vježba smanjiti će stres, jer se vježbom proizvodi proizvodnja endorfina. Endorfin podiže raspoloženje, jača imunološki sustav i olakšava osjećaj boli. Joga je među prvim vježbama koje mogu ublažiti stres. Ona pomaže da se usredotočite na dah, te pruža potpuno fizičko opuštanje.

Još jedan od sjajnih načina vježbanja koji pomaže da se oslobodi proizvodnja endorfina i da se smire živci, je ples. Ples ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući fizičko učvršćivanje i povećanje memorije. A najbolji je kao društvena aktivnost, jer osim fizičkog zdravlja uvelike pomaže mentalnom zdravlju.

Slušajte glazbu

Slušajući klasičnu glazbu smanjuje se broj otkucaja srca i krvni tlak, te se smanjuju hormoni stresa u tijelu. Glazba potiče tijelo na opuštanje, jer obrađuje neverbalne dijelove mozga. Kada ga vam god potrebno hitno opuštanje, uvijek neka vam pri ruci bude glazba, pogotovo klasična.

Hrana za dobro raspoloženje

Zdrava hrana pomaže da se osjećamo zadovoljno, te podiže naše raspoloženje. Kada je organizam pod stresom, on izlučuje hormone, koji koji utječu na raspoloženje. U takvim trenucima bi bilo poželjno jesti namirnice koje sadržavaju folne kiseline i vitamin B, koji pomažu u borbi protiv stresa, te proizvode seratonin.

Kako bi popravili raspoloženje jedite što više borovnica koje su bogate vitaminom C, bademe koji su bogati vitaminima B2 i E i šparoge koje su bogate folnim kiselinama i vitaminom B.

Odaberite svoj miris

U aromaterapiji se koriste razna eterična ulja, koja se dobivaju od različitih biljaka, cvijeća, voća i kora, a koja utječu na raspoloženje. Aromaterapijom utječete na limbički sustav mozga, a on podržava razne funkcije, kao što su ponašanje, emocije i motivacija.

Dva najpopularnija ulja koja se koriste u aromaterapiji, su limun i lavanda. Limun i lavanda oslobađaju i opuštaju od stresa. Ako želite neki miris bađ za sebe, najbolje je da se obratite aromaterapeutu, kako bi napravio miris ili mješavinu samo za vas.

Autor: A.Z., Foto: Kirill Kleykov/Shutterstock