Kako ukloniti zubni kamenac

zubni kamenac

Zubni kamenac se najčešće javlja kod osoba koje jedu mekanu, ljepljivu i kašastu hranu. Kamenac se pojavljuje na površini korijena zuba i krune, a nastaje mineralizacojom zubnog plaka (bakterija i ostataka hrane na površini zuba).

Zubni kamenac se javiše pojavljuje kod osoba koje neredovito i netemeljito peru zube. Bakterije od ostataka hrane na zubima stvaraju zubni plak, pa ih izbjegnite redovitim pranjem zubiju.

Kada jednom nastane kamenac na zubima, on se počinje širiti jer stvara dobar temelj. Širenje kamenca može se proširiti na desni, koji zadobiju jaku upalu, ukoliko kamenac dođe do njih, tada dolazi do krvarenja i jakih upala. Kako do toga ne bi došlo, svakodnevno čistite svoje zube četkicom za zube, zubnim koncem i dobrom pastom za zube.

Postoje dvije vrste kamenca, jedan se stvara na površini zuba, a drugi ispod zubnog mesa. Kamenac koji se stvara na površini zuba je lako odstraniti, dok se unutarnji kamenac malo teže uklanja.

Kako bi uopće izbjegli nastanak kamenca, zube i cijelu usnu šupljinu čistite redovito i pravilno! Samo čisti zubi su zdravi zubi, pa ih perite nakon svakog obroka, kako ne bi došlo do stvaranja kamenca.

Obavezno svaka tri mjeseca mijenjate četkicu za zube, a najbolje bi bilo da zube perete električnom četkicom, koju morate mijenjati svakih 6 mjeseci. Pokušajte jesti što manje slatkiša, te se hranite zdravo i redovito, a u prehranu uvrstite što više voća i povrća.

Barem dva puta godišnje posjetite zubara, kako bi se na vrijeme otkrio problem i riješio, prije nego nastane još veći. Održavajte zdravlje svojih zuba posjetom kod zubara, te ga pokušajte ne odgađati.

Ako nakon obroka niste blizu kupaone i četkice za zube, žvačite žvakaće bez šećera, barem kako bi maknuli sa zuba ostatke hrane, i obavezno zube očistite zubnim koncem, koji će detaljno počistiti sva mjesta oko zuba do kojih ne može doći niti četkica.

Autor: A.Z. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock