Kako ukloniti buhe

mali pas

Osjećaj kada vas vaš kućni ljubimac pogleda i da vam znak koji samo vi razumijete, da ste mu sve na svijetu, zaista je neprocjenjiv i poseban. Imati psa, mačku ili nekog drugog kućnog ljubimca nosi puno toga dobrog, ali isto tako podrazumijeva i veliku odgovornost.

Pas, mačka, zec ili neka druga životinja su živa bića koja imaju svoje potrebe i toga treba biti svjestan prije nego što ih odlučite nabaviti. Pas ili mačka pružaju obilje veselja, ali za sobom mogu dovesti nametnike kojih se treba riješiti što prije.

Obično mačke i psi donose buhe u kuću, mnogo češće ljeti kad se buhe množe. Buhe ugibaju za hladna vremena. Buhe se hrane sisajući krv životinje domaćina. Ne žive cijelo vrijeme na domaćinu, već obično u sagovima, posteljini ili namještaju, odakle im je domaćin lako dostupan. Ako njihov primarni domaćin nije dostupan, nadomjestit će ga nakratko čovječjom krvlju ili krvlju neke druge životinje.

Njihovi ugrizi uzrokuju ružičaste točkice i svrbež koji traje tri do četiri dana i onda nestaje. Losion na bazi cink oksida i željeznog oksida ublažit će svrbež. Buhe mogu prijeći na čovjeka prilikom maženja kućnih ljubimaca ili preko stolice ili kreveta na kojima je ljubimcu dopušten boravak. No najčešće buhe znaju napadati djecu dok se igraju na sagovima, koji su omiljeno skrovište buha.

Redovito tretiranje sredstvima protiv buha najbolji je način kako spriječiti njihovo pojavljivanje. Postoje veterinarski insekticidni šamponi za odstranjivanje buha s pasa, no lakše ih je, osobito mačke, posipati veterinarskim praškom protiv buha. Posipajte prašak i po sagovima, a zatim ih usisajte usisavačem. Redovito perite i poprskajte košaru kućnog ljubimca i presvlake koje bi mogle biti zahvaćene insekticidnim sprejem na bazi permetrina i metoprena.

Kad se buhe nastane, temeljito tretirajte prostore sredstvima protiv buha kako biste u potpunosti istrijebili odrasle buhe. Učinite isto i nakon deset dana kako biste istrijebili buhe koje su se kroz deset dana razvile, ali još nisu položile jajašca. Budite uporni i pazite da ste se riješili tih neugodnih nametnika kako bi i dalje mogli uživati sa svojim najboljim prijateljem.

Foto: Aaron Amat/Shutterstock