Kako učiniti svoj dom sigurnim

siguran dom

Postoji puno uzročnika nezgoda u kući. Pri tome ne mislimo samo na točenje vruće vode iz čajnika, nego o još mnogo neočekivanih i čestih uzročnika brojnih nezgoda. U nastavku vam donosimo koje su to i kako spriječiti da do njih dođe.

Pegle za kosu jedne su od čestih uzročnika nezgoda u domovima. One mogu uzrokovati ozbiljne ozljede, stoga prvo što trebate napraviti kako bi zaštitili svoje ukućane i sebe je da se uvijek pobrinete da je izvan dohvata ruku, naravno mislimo na vruću peglu.

Vrpce na roletama su jako privlačne djeci za igru, no baš za djecu su jako opasne. U njih se djeca mogu zapetljati, a mogu se i ugušiti stavljajući ih u usta jer imaju puno uži dušik od odrasle osobe. Zato vrpce uvijek stavljajte u utore ili ih podignite toliko visoko da djeca ne mogu do njih.

Tablete od željeza obavezno kupujte u malim količinama i držite ih što dalje od djece, ukoliko u kućanstvu žive djeca. Tablete željeza sadrže željezov sulfat, od kojeg se djeca mlađa od 6 godina mogu otrovati, a ponekad  mogu biti i uzrok slučajne smrti kod male djece, zato ih maknite što dalje od djece.

Tv s ravnim ekranom jednako tako predstavlja veliku opasnost u kućanstvu, posebice ako u njemu žive djeca. Postoji puno slučajeva smrti djece na koju je pao televizor, zato postavite televizor na stabilno i široko postolje, kako bi u startu smanjili rizik od njegova nagnuća. A kao dodatnu sigurnost, postavite neku zaštitu.

Ukoliko prilikom kućnih nezgoda dođe do prestanka disanja ozljeđenog, srčanog ili moždanog udara, nesvijesti ili obilnog krvarenja, obavezno nazovite Hitnu pomoć! A kako bi spriječili pojavu nesreća, pripazite na navedene stvari i pobrinite se da vaš dom bude sigurno mjesto za život. Uživajte u životnom prostoru koji ste uredili sa svojim partnerom.

Autor: A.Z., Foto: Sklep Spozywczy/Shutterstock