Kako ubrzati probavu

zobena kasa s jabukama

Neredovito pražnjenje crijeva može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, ali i jednostavno znak usporenog metabolizma. Ako je otklonjena sumnja na ozbiljne zdravstvene tegobe, za riješavanje opstipacije najbolje je promijeniti način prehrane.

Brz način života, stres, pretjerana konzumacija šećera, brza hrana pečena u dubokoj masnoći i ispijanje gaziranih sokova uvelike pridonosi zatvoru i lošoj probavi. U hranu biste trebali uvesti što više vlakana u obliku voća i povrća te piti najmanje litru i pol vode dnevno.

Pražnjenje crijeva u svakoga je individualno, no najbolje bi bilo imati stolicu redovito svaki dan. Ukoliko imate manje od tri stolice tjedno kroz duži vremenski period znači da patite od konstipacije, dok ukoliko vam izostane redovita stolica patite od opstipacije.

Opstipacija je prolazna i može biti rezultat nekog događaja u vašem životu poput putovanja, stresnog događaja ili operacije. Ako problem sa opstipacijom potraje duži period on prelazi u konstipaciju i o tome biste trebali obavijestiti vašeg liječnika.

Probavljanjem dolazi do razgradnje hrane i apsorpcije hranjivih tvari u organizam. Iz hrane se uzima voda i nutritivni sastojci potrebni za normalno funkcioniranje organizma.

Da biste ubrzali metabolizam te tako potakli probavu i bolje pražnjenje crijeva poslužite se ovim trikovima.

Šetnja nakon obroka potiće razgradnju i lakšu probavu hrane. Također, lagana tjelovježba svakog dana ubrzat će metabolizam. Osim veće potrošnje kalorija, ako ste aktivni, i vaša probava će biti aktivna i brza. Sjedilačkim načinom života usporavamo probavu i otežavamo je. Preskakanje konopa aktivira trbušne mišiće koji pomažu probavi hrane.

Zatezanje donjih mišića trbuha (leći na leđa i podizati noge ili sjedeći na stolici saviti noge u koljenima i približiti ih trbuhu pa ispružiti ravno).

Topla voda s limunom na prazan želudac, najbolje ujutro, aktivira organizam i potiče izbacivanje toksina. Može pomoći i ispijanje biljnih čajeva.Uvođenje voćnih kompota u svakodnevnu prehranu omekšat ćete stolicu i olakšati pražnjenje crijeva. Konzumiranjem svježeg voća i povrća unosite vlakna koja su potrebna za bolje čišćenje crijeva.

Svakodnevnom konzumacijom hrane potičemo probavu i u roku od 24 sata od unošenja hrane u organizam ona je probavljena i putuje debelim crijevom prema izlazu. Ako je naš metabolizam usporen, probava će trajati duže te će od pražnjenja crijeva do slijedećeg pražnjenja proći dulji period.

Autor: J.S., Foto: Africa Studio/Shutterstock