Kako ublažiti ubode insekata

Pčela na cvijetu, Foto: Arvind Balaraman/Shutterstock

Koliko puta vam je izlet u prirodi pokvario ubod dosadnog insekta poput ose, pčele ili stršljena? Iako ubodi nisu opasni za zdravog čovjeka, posebno bi trebali biti oprezni oni koji su na ubode alergični. Stršeljni i ose nisu opasni, a kako ne ostavljaju žalce mogu ubosti više puta. Stoga, pripazite.

Pokušajte s ovim prirodnim lijekovima za liječenje oteklina, crvenila i boli koji se događaju prilikom uboda nekih od insekata.

Sljedeći put kada se uputite na izlet u prirodu, pripremite kod kuće pripravak u raspršivaču od bijelog octa i sode bikarbone. Ovaj pripravak bit će izrazito koristan kod uboda osa jer su ubodi osa alkalni pa će ih kiselina iz octa neutralizirati. Nakon uboda pošpricajte i bol bi uskoro trebala nestati.

Ako vas ubode pčela, pripazite da izvadite žalac, a nakon toga nanesite alkalnu pastu. Ona se dobije miješanjem nekoliko žlica vode sa sodom bikarbonom. Ostavite na mjestu uboda dok bol na popusti. Ova pasta odlična je protiv peckanje, crvenila i upale.

U ljetnim mjesecima kada uživate kupajući se na moru ni ne pomišljate da bi vas mogla opeći meduza. Ipak, to se vrlo često događa. Osim što možete malo pripaziti, ako se to već dogodi uzmite ocat kojim ćete ublažiti bol.

Mogu vam pomoći i hladne kocke leda. Pogotovo su učinkovite kod uboda komarca jer hladnoća iz leda sprečava oticanje i crvenilo, a u isto vrijeme smanjit će i svrbež

Pokušajte i s eteričnim uljima. Njihov miris će čak djelovati i na način da će otjerati insekte, tako da ga možete nakapati i na odjeću. Ako se ubod ipak dogodi, nanesite mješavinu par kapi eteričnog ulja s vodom. Kod ovih problema najboljima su se pokazala ulje lavande i čajevca. Ovaj pripravak djelovat će antibakterijski i pomoći će kod raznih infekcija kože.

Med je također dobar kod svih vrsta uboda. Jednostavno ga nanesite na mjesto gdje se dogodio ubod i bol bi uskoro trebala nestati.

Veliku moć u liječenju uboda ili ugriza ima i obična pasta za zube. Ona će smanjiti crvenilo i otok. Kod uboda pomažu i citrofit kapi.

Borite se protiv iritacija kože koje su nastale ubodima ovim prirodnim lijekovima koje zasigurno imate i u vlastitom domu. Odmah ćete osjetiti olakšanje i bol će nestati. Prije nanošenja bilo kakvog kućnog pripravka, ranu očistite i operite sapunom.

Pogledajte još jedan način kako ublažiti bol od uboda:

Autor: M.L., Foto: Arvind Balaraman/Shutterstock