Kako ublažiti simptome alergije

kako ublažiti simptome alergije

Alergijski napadaji ponekad mogu biti opasni po život i zato je važno znati kako ublažiti simptome alergije i olakšati si život. Jasno je kako do reakcije dolazi nakon što se organizam izloži određenom sastojku koji potom izazove negativne nuspojave.

Ako ste možda alergični na spore do kojih dolazi zbog plijesni, kašljete i svrbe vas oči ili se simptomi pogoršavaju za vrijeme vlažnog vremena, trebali bi razmisliti kako da ublažite simptome radi kojih imate zdravstvene probleme.

Opasnom se smatra crna plijesan koja se skuplja na vlažnim i tamnim mjestima u tuš kabinama, perilicama rublja. Može se pojaviti i u obliku smeđih, narančastih i zelenih mrlja.

Da bi bili sigurni da ćete moći riješiti problem s alergijom, bilo bi dobro riješiti se uzroka vlage u stanu, a tu bi mogao pomoći uređaj za uklanjanje vlage. Bitku protiv plijesni možete dobiti i ako očistite sva mjesta na koja bi se mogla uloviti vlaga.

Da bi se lakše mogli nositi s brojnim alergijskim reakcijama, dobro je znati kako liječiti alergije. Prisutno je nekoliko načina koji bi mogli pomoći, a među njima je i istraživanje provedeno u Australiji koje je utvrdilo da namirnice bogate vlaknima mogu ojačati imunitet.

Unutar crijeva se vlakna pomoću bakterija razbijaju u masne kiseline, važne molekule za imunitet kao i prevenciju autoimunih bolesti. Bez masnih kiselina stanice imunološkog sustava mogu se izobličiti i uzrokovati bolesti kao što su multipla skleroza i astma.

Odrasla bi osoba morala svaki dan unijeti oko 18 g vlakana iz hrane kao što su mahunarke, cjelovite žitarice, sjemenke te svježe voće i povrće.

Kada su u pitanju alergije kod djece, potrebno je dobro procijeniti između dobrobiti koju pruža izlaganje određenim alergenima i rizika od određenih higijenskih navika.

Znanstvenik sa Sveučilišta Michigan, poznati pedijatar Marc McMorris, predlaže roditeljima da dopuste svojoj djeci tijekom igre da se zaprljaju jer na taj način mogu pojačati imunitet. Roditelji bi jedino trebali nakon igre okupati svoje dijete.

Kako bi bili sigurni da ćete moći ublažiti simptome alergije, možete se ponekad umjesto lijekovima okrenuti prirodnim metodama. Postoje namirnice za koje je dokazano da djeluju kao antihistaminik, a na tom se popisu nalaze ljuti začini. Unutar začina prisutna je kemikalija koja pomaže spriječiti alergijske reakcije.

Ne treba zaboraviti na jabuke, voće bogato prirodnim antihistaminom kvercetinom te ananas, čiji je glavni sastojak bromelin, enzim koji pomaže spriječiti otpuštanje histamina iz stanica.

Kao što postoji hrana koja može pomoći, tako treba izdvojiti namirnice koje ne sadržavaju histamine, ali mogu potaknuti njihovo oslobađanje baš poput citrusa.

Autor: S.Š., Foto: Kuttelvaserova/Shutterstock