Kako ublažiti mamurluk

lijecenje mamurnosti

Vjerojatno ste se probudili koji put s pulsirajućom glavoboljom koja je obično znak mamurnosti. Ona sama po sebi nije ozbiljno stanje i uglavnom nestane nakon nekoliko sati. Ali, mamurnost je znak da ste neoprezno previše popili. Kod simptoma može pomoći niz prirodnih lijekova.

Jačina mamurnosti mijenja se prema količini i vrsti alkohola koju ste popili. Simptomi uključuju, glavobolju, mučninu i vrtoglavicu. Alkohol širi žile, a preveliko širenje može izazvati glavobolju. Osim toga djeluje dehidrirajuće jer potiče bubrege da odstranjuju iz tijela više vode nego inače.

Nekoliko čimbenika određuje brzinu apsorpcije alkohola iz probavnog sustava u krvotok. Hrana u želucu može usporiti apsorpciju. Istraživanja pokazuju i to da , što ste teži, to dulje traje apsorpcija. Žene koje su iste težine i popile su jednaku količinu alkohola kao muškarac, obično imaju višu koncentraciju alkohola u krvi. Razlog je djelomice u tome što žene proizvode manje jednog od enzima koji razgrađuju alkohol.

Česta i trajna mamurnost govori vam da biste trebali manje piti. Redovitim uzimanjem velike količine alkohola trajno ćete naštetiti svome zdravlju – primjerice, oštećenjem jetre ili povećanjem rizika od nekih vrsta raka.

Najbolja prevencija za mamurluk je ne popiti previše. No osim nje, ima još nekoliko strategija koje mogu spriječiti mamurnost.

Uvijek nešto pojedite prije ili dok pijete kako biste usporili apsorpciju alkohola. Smanjite količinu konzumiranog alkohola tako što ćete ga polako pijuckati pa će vam dulje potrajati, i izmjenjivanjem alkoholnih i nealkoholnih napitaka.

Ne miješajte razne vrste alkoholnih pića i izbjegavajte ona na koja loše reagirate. Neki kažu da će prije dobiti mamurnost od jeftinog crnog vina (zbog visokog sadržaja aditiva) ili pojačanog vina kao što je višnjevac (zbog visokog postotka prirodnih okusa i boja koji se zovu kongeneri). Izbjegavajte dehidraciju tako što ćete piti mnogo vode prije i poslije uzimanja alkohola.

Trudnice ili žene koje nastoje zanijeti ili uopće ne bi smjele piti alkohol, ili ne više od jedne ili dvije jedinice jedanput ili dvaput u tjednu. Alkohol može biti opasan i ako uzimate neke vrste lijekova.

Sirovi kupus, tradicionalni lijek za mamurnost, rabi se već stoljećima jer se vjeruje da detoksificira jetru. Osim toga štiti stijenke probavnog sustava pa neutralizira negativno djelovanje alkohola na želudac i crijeva.

Frape od banane (pripravljen od pola čaše mlijeka, jedne banane i dvije žlice meda) nadoknađuje kalij koji ste izgubili kroz mokraću, a med vam povisuje razinu šećera u krvi koja se smanjila zbog alkohola.

Autor: S.G., Foto: Anton Balazh/Shutterstock