Kako ublažiti bolove u trbuhu

lijecenje bolova u trbuhu

Kada ste pod stresom razina stimulativnih hormona, kao što je adrenalin, u krvi raste pa se zbog toga u želučanim mišićima i mišićnom sloju crijevne stijenke stvara napetost, što vodi do osjećaja “leptirića u želucu” ili pravih bolova. Strategija za ublažavanje stresa uključuju redovitu tjelovježbu, jogu te satove opuštanja i video ili audio vrpce.

Uz to, trbušni bolovi ponekad nastaju kao posljedica sljedećih tegoba koje nemaju veze s probavnim organima kao što su:

  • infekcija mokraćnih puteva.
  • naprezanje mišića u trbušnoj stijenki.
  • bubrežni kamenci.
  • kila
  • ginekološki problemi, kao dismenoreja (bolna mjesečnica), upalna bolest zdjelice, miomi i endometrioza (pri čemu se stanice unutarnjeg sloja maternice pojavljuju u trbušnoj šupljini i uzrokuju bolne ciste).
  • pritisak ili nadražaj zbog poremećaja izvan probavnog trakta (kao u slučaju tumora, upale pluća i otečenosti limfnih čvorova kojima je okruženo debelo crijevo).

Grčevi u trbuhu, probavne tegobe i bolno napeti mišići trbušne stijenke mogu se ublažiti postavljanjem dobro umotanog termofora ili vrućeg obloga na bolno područje.

Druga se metoda sastoji u tome da se termofor ili oblog stave na bolno mjesto i ondje ostave tri minute, te na minutu zamijene termoforom napunjenim hladnom vodom ili hladnim oblogom. Tijekom daljnjih 20 minuta treba tako izmjenjivati vruće i hladne termofore odnosno obloge, a završiti s vrućim.

Masaža trbuha

Masaža trbuha koja se izvodi kružnim pokretima ponekad može ukloniti bol. Možete je izvoditi i sami, ali je lakše kada vas masira partner ili prijatelj.

1. Lezite na leđa, a osoba koja će vas masirati neka klekne uz vaš bok.

2. Neka vam zatim lagano položi ruku na trbuh i trlja ga čvrsto, ravnomjerno i polagano, pomičući ruku u smjeru kazaljke na satu. Krug treba započeti pokraj jedne kosti kuka, nastaviti prema gore s jedne strane trbuha, prijeći donjim rubom prsnog koša, a potom se spustiti s druge strane do drugog kuka.

3. Masirajte tijekom nekoliko minuta ili toliko dugo koliko vam je to ugodno.

Ako ništa od navedenog ne djeluje, razmislite o pohađanju tečaja za prevladavanje stresa ili o odlasku terapeutu koji će vam pomoći da se na bolji način nosite sa stresom koji ne možete izbjeći.

Autor: S.G., Foto: Valentina R/Shuttestock