Kako spriječiti zlostavljanje

dečko i šaka

U današnje moderno doba mnoge roditelje s pravom muči kako da njihova djeca odrastu što bezbrižnije i sigurnije, a da u isto vrijeme budu slobodna i nesputana u tome. Javljaju se strahovi povezani sa sigurnošću djece. Važno je ne ostati na strahovima već se pokrenuti i što prije djelovati. Nastojte za početak više vremena provoditi u razgovoru s djetetom kako biste mu mogli ukazati na moguće neželjene situacije i kako da se obrani od njih.

Nikada nije prerano da biste započeli razgovor s djetetom o toj temi. Navika razgovaranja mora postojati još od djetetovih najranijih dana pa sve dalje i tijekom adolescentske dobi. Neki roditelji misle kako će takvim razgovorom uplašiti dijete, kako će ono postati pesimistično, bojažljivo i kako će prema svima nastupati s dozom nepovjerenja.

No, djecu je bitno što prije suočiti s time kakav je život i što se događa svakoga dana oko njih. Naravno, pri tome je važno birati prave riječi kako bi kod djeteta razvili osjećaje samopouzdanja i sigurnosti, a kako se ne bi dogodilo da dijete postane plašljivo i nepovjerljivo prema svakome. Izaberite pravo mjesto i vrijeme za ovakav razgovor koji mora biti u skladu s djetetovim godinama.

Da bi se spriječilo zlostavljanje važno je djecu poučiti kako si mogu pomoći ako dođe do te situacije te u krajnjem slučaju kako se to može i spriječiti.

Metode sprječavanja

1. Poučite dijete da što glasnije viče kada se nađe u neugodnoj ili opasnoj situaciji

2. Odredite s djetetom osobe od povjerenja kojima se dijete uz vas može obratiti

3. Osvijestite dijete da kada se nađe u opasnosti pokuša pobjeći od nje

4. Objasnite djetetu da ništa nije tajna i da vam sve može reći

5. Recite djetetu da se ono samo može odlučivati o svom tijelu

6. Dijete mora znati da uvijek može reći “ne”

7. O kojem god problemu se radilo, neka dijete ima povjerenja u vas reći vam sve što ga muči

Ono što ne biste trebali raditi je, da kada čujete ili pročitate o slušaju zlostavljanja koji se nedavno dogodio, krenete djetetu objašnjavati i pričati mu o tome, a i sami se bojite. U dijete ćete tada usaditi nepotreban strah i to nije pravi način.

Pokušajte radije razgovorom u nekoj primjerenijoj situaciji ili uvjetima. Jedni od njih su za vrijeme kada dijete gleda crtani film primjeren njegovoj dobi. Ako se tada dogodi situacija da je neki od likova udario drugoga, možete djetetu na lijep način reći kako se to ne smije raditi i kako nitko ne bi smio nikoga udarati ili trpjeti udarce. Kada dijete malo odraste i samostalno krene u park ili kod prijatelja, možete mu ukazati na što bi trebao razmotriti kako bi se spriječio možebitni pokušaj zlostavljanja.

Važno je naći i znati upotrijebiti prave riječi. Koristite riječi uvijek u pozitivnom kontekstu, odnosno na način da djetetu pričate o tome kako biti siguran prije nego o tome kako je netko opasan.

Roditeljima je često neugodno razgovarati s djecom kada moraju koristiti riječi nekih intimnih dijelova tijela pa takve razgovore obično izbjegavaju. No, dijete treba upoznati i podučiti o tome. U praksi se često susreće da zlostavljana djeca nisu roditeljima rekla ništa o tome jer nisu znala kako se izraziti.

Usredotočite svoj razgovor na to kako ćete djetetu objasniti način na koji se treba zaštititi. Umjesto da mu pričate o posljedicama koje bi mu se mogle dogoditi, pričajte mu o tome kako spriječiti taj traumatični događaj. Tako djetetu nećete usaditi strah od nepoznatih osoba, a usvojit će načine kako se pravovremeno zaštititi.

Kako je bitno za odrasle da imaju razvijeno samopoštovanje i samopouzdanje, tako je bitno i za djecu. Pohvalite dijete kada usvoji vještine zaštite kod kuće i na putu do škole. Tako će dijete i brže učiti jer će znati da vjerujete u njega i da ste ponosni na njegovo usvojeno znanje.

Važno je također i sve naučene vještine i znanja povremeno i kada dođe pravo vrijeme za to, ponoviti. Kada se dijete nađe u nekoj novoj situaciji, ponovite s njim ono što je naučio i ako je potrebno uvedite još neke novitete zavisno od stupnja djetetove dobi i razvoja.

Objasnite djetetu da ono samo može i mora odlučiti tko će ga i na koji način tretirati. Vrlo često se događa, i to u čak preko 80 % slučajeva, da je dijete zlostavljano od poznate osobe. Bilo da se radi o nekom članu obitelji ili osobi koja se na neki način zbližila s obitelji.

Razgovarajte s djetetom i recite mu da se ne mora raditi samo o neznancu. Važno je da dijete osvijesti i nauči što je dopušteno, a što ne. Recite mu da ništa od toga ako se dogodi ne smije ostati tajna te da vam se može uvijek povjeriti.

Roditeljstvo je jako težak zadatak koji morate obavljati cijeli život. Svi bi htjeli da im djeca izrastu u dobru, poštenu i osobu punu samopouzdanja. No, sve to iziskuje puno vježbe i razgovora.

Dobra, obostrana komunikacija ključ je uspjeha. Važno je slušati svoju djecu, njihova razmišljanja i potrebe. Sigurno dijete će znati da vam može vjerovati i svaki će problem podijeliti s vama. Radite na tome, nemojte da vas se djeca boje, pokušajte ih razumjeti i biti im potpora.

Autor: M.L., Foto: ejwhite/Shutterstock