Kako spriječiti upalu zubnog mesa

zene-peru-zube

Svi mi želimo imati lijep osmijeh, no njegovo zdravlje jednako je važno. Nepravilna prehrana i loša higijena sve su više uzroci pojave gingivitisa, odnosno gnojne upale zubnog mesa. On se uglavnom javlja kod starije populacije zbog slabljenja imuniteta i ispadanja zubi.

Gingivitis je izazvan infekcijom u području zubnog mesa. Njegovi simptomi su jako crvenilo, bol kod jedenja i gutanja hrane, neugodan zadah i krvarenje. Ukoliko se na vrijeme ne počne liječiti, krvarenje postaje sve jače i dolazi do klimanja zubi.

Vrlo često se zna javiti i ispadanje zubi. Bolovi uzrokovani upalom popraćeni su grloboljom ili visokom temperaturom. Pojava gingivitisa može značiti početak paradontoze, ozbiljnije bolesti desni.

Povlačenje zubnog mesa javlja se zbog plaka na zubima. Plak nastaje zbog lošeg, netemeljitog čišćenja i pranja zubi. Bakterije se nakupljaju na zubima pa se stvara plak, kamenac. Zubni kamenac jednostavno se i na brz način odstranjuje kod liječnika dentalne medicine. Postupak je pomalo bolan jer je plak uzrokovao bolne desni.

Prirodni lijek koji bi vam mogao pomoći kod upale zubnog mesa nalazi se u proizvodima od kadulje. Čaj od kadulje koristi se kao učinkovita pomoć za ublažavanje bolnih simptoma. Uništava bakterije, a pogotovo one koje su se nastanile u našoj usnoj šupljini.

Svima nama je poznat podatak da najviše bakterija ima u ustima i na jeziku. Loša higijena razlog je gripa, prehlada i viroza koje nas zahvaćaju jer ne peremo ruke, dijelimo hranu i slično.

Da biste se riješili gingivitisa, jednom dnevno grgljajte i ispirite usta čajem od kadulje. pomoći će u zaštiti vaših zubi, riješiti vas muke sa neugodnim zadahom, a ujedno je učinkovit kod svih vrsta bakterijskih upala.

Jednak učinak ima i kamilica, djeluje protuupalno. Osim gingivitisa, kadulja i kamilica liječe upale dišnih puteva, upale grla i krajnika. Upalu zubnog mesa najlakše ćete spriječiti perete li redovito zube, čistite ih zubnim koncem i ne jedete previše slatke hrane. Dobijete li karijes, povećana je vjerojatnost od oboljenja.

Autor: D.Š.  Foto: suremar/Shutterstock