Kako spriječiti upalu mjehura

kako spriječiti upalu mjehura

Neugodan osjećaj prilikom mokrenja kod žena obično upućuje na infekciju mokraćnog trakta. Kako su žene podložnije infekcijama mjehura ili cistitisu, dobro je znati kako spriječiti upalu mjehura, odnosno što sve treba učiniti da do toga ni ne dođe.

Upala mjehura je problem koji više pogađa žene. One su podložnije upalama i infekcijama jer imaju kraću mokraćnu cijev, a blizina anusu i vagini olakšava prijenos bakterija sve do mjehura. Muškarcima se upala može dogoditi kad otečena prostata počne ometati protok mokraće.

Simptomi upale mjehura podrazumijevaju čestu potrebu za mokrenjem, ponekad i povišenu temperaturu, osjećaj punoće mjehura i peckanje tijekom mokrenja.

Kada se osjete prvi znakovi infekcije, potrebno je popiti ljekovit napitak od sode bikarbone. U 110 ml vode otopi se 1/4 male žlice sode i nakon toga popije. Važno je prije napitka popiti barem čašu vode. Pod utjecajem sode bikarbone smanjuje se kiselost mokraće, što pomaže ublažiti osjećaj peckanja tijekom mokrenja.

Pomoći će i sok od brusnice. Istraživanja su pokazala da u soku ne postoje sastojci koji će spriječiti razmnožavanje bakterija, ali sadrže tvari koje onemogućavaju njihovo zadržavanje unutar mokraćnog sustava. Ne bi bilo loše ako bi svaki dan popili oko 200 ml soka od brusnice kako bi izliječili upalu i spriječili sve one koje mogu uslijediti.

Prevencija urinarne infekcije

Da bi se ispraznio mjehur važno je redovito mokriti, a pritom se misli na svaka 3 do 4 sata. Prilikom svakog mokrenja mjehur treba do kraja isprazniti, a ako želite biti sigurni, dobro je ustati i nakon toga pokušati još jednom.

Ako želite znati kako spriječiti upalu mjehura i pritom ne dozvoliti razmnožavanje brojnih bakterija, važno je pronaći način kako unijeti dovoljno bioflavonoida kao i vitamina C. Stručnjaci predlažu oko 600 mg bioflavonoida dnevno te 1000 mg vitamina C.

Koristite sapune bez mirisa i izbjegavajte pjenušave kupke kao i ulja za kupanje. Sastavite popis namirnica koje bi trebali izbjegavati budući da upravo određena hrana može uzrokovati cistitis. Na popisu bi se trebalo naći mlijeko, rajčica, crveno meso, sirova mrkva, cikla, špinat, jagode i agrumi.

Kako bi izbjegli urinarnu infekciju potrebno je paziti na intimnu higijenu, a što znači redovito pranje područja oko anusa i genitalija. Bilo bi dobro kada bi se oprali prije spolnog odnosa, a nakon njega i pomokrili. Mokraća će pomoći izbaciti sve bakterije koje su tijekom spolnog odnosa ušle u mokraćnu cijev.

Vlažno i toplo donje rublje pogoduje razvoju bakterija, pa bi bilo dobro umjesto sintetičkih vlakana nositi pamučno rublje. Treba izbjegavati uske hlače kao i tajice. To je još jedan razlog zašto se nakon kupanja treba odmah presvući u suhu odjeću.

Autor: S.Š., Foto: Sheftsoff/Shutterstock