Kako spriječiti starenje

zasto starimo

Još ne postoji čudotvorni lijek ili neki drugi postupak kojim bi se mogla spriječiti pojava fizičkih simptoma starenja ili produljiti čovjekov život. Postoje, međutim, mnoge bezopasne i prirodne metode kojima se mogu umanjiti neke od tegoba vezanih uz starenje i ostati u što je većem boljem zdravlju i raspoloženju kako bismo u prirodnom životnom vijeku mogli uživati do maksimuma.

Starenje je povezano sa sve sporijom staničnom diobom, mehaničkim trošenjem organizma, stalnim smanjenjem broja moždanih stanica, genetskim oštećenjima zbog raznih okolnih čimbenika te stvaranjem slobodnih radikala kao štetnog ishoda oksidacije.

Te se nestabilne molekule kisika stvaraju tijekom normalnog procesa proizvodnje energije u stanicama, ali im se razina povećava zbog činjenica kao što su pušenje, nezdrava prehrana i tjeskoba. Njihovo djelovanje na tijelo tijekom starenja podrazumijeva gubitak elastičnosti kože, krvnih žila i tetiva, te progresivno slabljenje funkcije pobjednih organa i zglobova. Postavite li, međutim, temelje dobrom zdravlju još u mladosti i u srednjoj dobi, daleko je je vjerojatnije da ćete ga zadržati i u starijim godinama.

Možda nećete moći spriječiti pojavu sijedih ili gubitak mladenačke glatkoće kože, ali možete mnogo napraviti da biste izbjegli obješen trbuh, mentalnu nesređenost, slabljenje vida, ukočene zglobove i mnogo drugih mogućih tegoba što ih donose godine.

Isto tako možete sačuvati dobar imunološki sustav i poduzeti neke mjere da biste spriječili bolesti vezane uz starost, kao što su Alzheimerova bolest, arterioskleroza, artritis i osteoporoza.

Važno je ostati duhovno i tjelesno aktivan. Najvažniji način na koji ćete to postići jest da sačuvate zanimanje za prijašnje interese i ostanete društveno aktivni, njegujte bliske odnose s drugim ljudima, redovito vježbajte, zdravo se hranite i ne pušite. Isto biste tako kožu morali što više izlagati dnevnoj svjetlosti radi stvaranja dovoljne količine vitamina D koji će kostima pomoći da zadrže čvrstoću, ali ipak budite oprezni pa izbjegavajte pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama u vrijeme kad su najjače.

Odlazak u crkvu navodno produljuje životni vijek. Istraživanja pokazuju da redovito prisustvovanje misi smanjuje opasnost od srčane kapi, visokog krvnog tlaka i samoubojstva. Razlog tomu može biti pojačana nada koju potiče vjera, baš kao i društvena potpora koju pruža crkva.

U kasnijoj dobi nastojte zadržati tjelesnu i duhovnu živost. Ljudi koji uživaju u prijateljstvu i istražuju različite interese dulje ostaju u dobroj formi.

Autor: S.G., Foto: Karramba Production/Shutterstock