Kako spriječiti prerano starenje kože

zdrave-namirnice1

Poseban režim prehrane, anti-age kreme i naporna vježbanja samo su neka od sredstava kojima pokušavamo što više spriječiti starenje kože. To nije moguće, ali ga barem možemo usporiti. Možda zvuči neizvedivo i nemoguće, ali nimalo nije. Starenje kože najlakše ćete usporiti pravilnom prehranom, zaštitom od sunca i vježbanjem.

Zdravo se hranite. Već je poznato da prehrana utječe na sve što se događa u našem organizmu i izvan njega. Utječe na naše zdravlje, raspoloženje i izgled. Zbog toga je sasvim razumljivo da ima velikog utjecaja i na naše starenje.

Konzumirajte ribu, riblje ulje i soju. Naime, oni sadrže mnoštvo omega-3 masnih kiselina koje pomažu kod rada mozga i živčanih stanica. Stimuliraju rad krvožilnog sustava i tako nas štite od srčanih bolesti. Jednak učinak ima soja i njeni proizvodi (mlijeko, sir).

Starenjem gubimo kolagen koji je najzaslužniji za elastičnost i čvrstoću lica. Njegova se proizvodnja s godinama sve više smanjuje. Kako biste to usporili jedite mnogo voća, povrća koji sadrže vitamine i minerale, kao što su kalcij, magnezij i cink. Oni su važni za pravilan rad mišića i dobru prokrvljenost koja na prirodan način sprječava bore.

Svakog jutra pojedite cjelovite žitarice jer ubrzavaju metabolizam i reguliraju probavu. Možete im dodati suho voće koje će vas zasititi i utažiti želju za slatkim. Suho voće sadrži prirodan šećer.

Hrana koju biste trebali izbjegavati je ona koja sadrži velike količine masti, šećera i ugljikohidrata. Oni “olabavljuju” kožu pri čemu lakše dolazi do stvaranja bora. Tu ubrajamo brzu hranu, crveno meso, gazirana pića i slastice.

Vježbajte i dovoljno se krećite. Istraživanja su pokazala da ljudi koji se bave sportom i redovito vježbaju, sporije stare. Naime, naš se organizam vježbanjem jača i zbog toga pravilnije radi. Ne začepljuju se krvne žile ni pore, pa tijelu nije sklono brzom starenju i borama.

D.Š. Foto: NADKI/Shutterstock