Kako spriječiti prehladu pomoću jogurta

Jogurtom protiv prehlade, Foto: Bevan Goldswain/Shutterstock

Prehlada je ništa drugo nego akutni oblik virusne infekcije koji uglavnom zahvaća gornji dio respiratornog trakta gdje možemo ubrojiti nos, ždrijelo, grkljan i naravno bronhije. Obično se radi o stanju organizma koje ako ne uključuje bakterijsku upalu, može se liječiti bez antibiotika.

Prehlada uglavnom predstavlja bolesti izazvane velikim brojem raznih virusa. Događa se upravo to da nakon prethodne bolesti organizam nije stigao dovoljno ojačati zbog čega se prehlada može ponovno javiti.

To je jedan od razloga zašto odrasle osobe znaju preboliti prehladu barem dva puta godišnje, dok je kod djece to puno češće budući da se njihov imunitet još nije stigao do kraja razviti. Zato djeca češće obolijevaju.

Vjerojatno ste čuli za dobre bakterije – vrstu bakterija koja pomaže očuvati zdravlje organizma i koja sprječava loše bakterije i njihovo štetno djelovanje. E pa jogurt je prepun tih zdravih mikroorganizama i pokazalo se da vam svakodnevno uzimanje dviju porcija od 150 g može pomoći da izbjegnete nevolje zimske prehlade.

To su otkrili švedski znanstvenici kad su tijekom dva i pol mjeseca skupini tvorničkih radnika svakodnevno davali napitak obogaćen bakterijom Lactobacilli reuteri – ima je u jogurtu. Tijekom studije, samo je 11 posto tih radnika uzelo jedan dan bolovanja zbog prehlade ili gripe, za razliku od 23 posto njihovih kolega koji nisu uzimali napitak. I jogurt sam po sebi može pomoći.

U jednoj drugoj  studiji, osobe koje su svakodnevno jele zdjelicu jogurta imale su 25 posto manje prehlada od osoba koje nisu jele jogurt – bez obzira na to je li jogurt sadržavao žive bakterije ili je bio pasteriziran.

Pripremate li se početi redovito jesti jogurt, učinite to ljeti. Tako će vaš imunološki sustav imati dovoljno vremena da stvori otpornost na viruse prije no što nastupi sezona prehlade i gripe. Radi se o potrebnom vremenskom periodu kako bi vaš organizam ojačao.

Foto: Bevan Goldswain/Shutterstock