Kako spriječiti prehladu kod djece

dijete kod doktora

Želite li spriječiti da se vaše dijete zarazi, osvrnite se na stvari oko sebe zbog kojih bi moglo doći u brži doticaj s bakterijama. Iako vam se na prvu to možda ne čini sumnjivim, stvari koje svakodnevno upotrebljavamo u kući mogu biti vrlo opasne za zdravlje nas i naše djece.

Vjerojatno ste maloprije prali suđe i niste niti obraćali pozornost da bi možda krpe za posuđe bile izvor zaraze i prehlade. Zašto je to izvor bakterija? Odgovor leži u tome jer s njima stalno ispiremo hranu, vilice, žlice i tanjure, a ponekad i obrišemo sudoper.

Također, i u sudoperu se mogu nalaziti brojne bakterije. Za prevenciju je potrebno ribati i prati više puta tjedno. Za bolju čistoću, sudoper perite površinski svakodnevno kako ne bi došlo do zaraze.

Tuširate se svakodnevno no ne primjećujete da se poslije tuširanja brišete ručnicima koji mogu biti prepuni bakterija? To isto vrijedi i za ručnike za ruke s kojima se brišu svi ukućani.

Pripazite da ručnike mijenjate jednom tjedno i više po potrebi, pogotovo ako u obitelji ima zaraženih ili oboljelih od gljivičnih infekcija. Dobro dezinficirajte i kadu sa sredstvom za dezinfekciju kako biste bili sigurni da ste uklonili svu prljavštinu i nečistoće.

Vodite li dijete često u park te potom nosite svoje igračke, vodite računa o higijeni tih igračaka. Dijete se s igračkama igra svaki put kad ode u park te je vrlo moguće da ih stavlja u usta.

Kao prevenciju dojite svoje dijete dok je još malo jer ćete mu tako ojačati imunitet. Što više perite ruke te nemojte dopuštati djetetu da bude izloženo prevelikom broju ljudi. Također pripazite na unos slatkiša te mu umjesto slatkoga dajte zdravo voće koje će ojačati njegov organizam.

Autor: A.B., Foto: CandyBox Images/Shutterstock