Kako spriječiti ozljede

kako spriječiti ozljede

Uganuća, lomovi ili deformacije najčešći su uzroci oštećenja zglobova, kosti i mišića. Iako se u velikom broju slučajeva radi o neočekivanim situacijama, postoje načini kako ubrzati oporavak ili spriječiti ozljede.

Postoji nekoliko načina kako spriječiti ozljede, a među njima se nalaze i vježbe za zagrijavanje. Vježbe zagrijavanja su neophodne jer mogu spriječiti ozljede nastale uslijed napornog treninga, budući da postepeno povećavaju razinu krvi u mišićima, zagrijavaju tijelo i pojačavaju cirkulaciju.

Da bi znali kako se istegnuti potrebno je pratiti sljedećih nekoliko koraka. Za početak treba obratiti pažnju na velike skupine mišića koje ćete zagrijati prije nego krenete s vježbanjem.

Mišići se istežu do točke gdje se osjeća bol, drži se oko 30 sekundi i nakon toga opusti. Vježbe istezanja moraju se uskladiti sa sportom s kojim ste se odlučili baviti.

Što znači ako ste se odlučili na vježbe s utezima, treba izvesti poznate vježbe bez jačeg opterećenja. Za brzo hodanje potrebno je početi s laganom šetnjom od nekoliko minuta, a u bazenu se počinje s laganim vježbama.

Kada ste se pobrinuli za vježbe istezanja, vrijeme je da se opustite jer je ono podjednako važno i potrebno kao i istezanje tijela. Lagano opuštanje nakon vježbe pomoći će regulirati cirkulaciju i tjelesnu temperaturu te smanjiti rizik od ozljede mišića, ukočenosti i bolova.

Nakon tjelovježbe ne treba zaboraviti na pravilnu prehranu. Važno je konzumirati suho voće ili možda voćni jogurt. U obzir trebaju doći sve one namirnice koje će pomoći pri obnavljanju i izgradnji mišićnog tkiva, a što znači obnoviti razinu glikogena unutar jetre.

Kako bi se sačuvali od brojnih ozljeda bilo na radu ili od sportske ozljede, treba pripaziti na ruke, zapešća i ramena. Ruke bi trebale biti uz tijelo, ramena opuštena, a zapešća udobno namještena.

Bez obzira što radili potrebno je dva do tri puta u sat vremena napraviti stanku, bilo da ustanete, protegnete se ili prošećete. Poželjno je okretati glavu na desnu i lijevu stranu, opustiti zapešća, stisnuti šaku i ispružiti prste.

Ako ste nažalost uganuli nogu ili je možda slomili, tegobe ćete moći olakšati pomoću ananasa. Radi se o popularnoj i zdravoj namirnici koju vole djeca i odrasli. Isto tako je omiljena namirnica od strane sportaša jer u sebi sadrži bromelain, enzim koji pomaže kod zacjeljivanja i obnove tkiva.

Uvijek treba voditi računa o adekvatnoj obući. Ona mora savršeno odgovarati i podupirati zglobove i stopala te da je oblikovana tako da može apsorbirati bilo koji udarac. Za život bez sportskih i drugih oblika ozljeda okrenite se alternativnim metodama i jogi kao filozofiji s drugačijim pogledom na život.

Autor: S.Š., Foto: suravid/Shutterstock