Kako spriječiti opadanje trepavica

duge-trepavice

Razlog opadanja trepavica nije samo jedan. Nekvalitetna maskara, sjenila, nepravilno uvijanje ili prehrana, sve su to mogući razlozi koji utječu na njihovo opadanje. Kako spriječiti opadanje, kako ga kontrolirati i je li to opasno? Svi odgovori na ova pitanja postoje i mi vam ih donosimo.

Nekvalitetni kozmetički preparati. Zvuči i više nego logično, nekvalitetna maskara umjesto da njeguje vaše trepavice, učinit će ih suhima. To nećete primijetiti sve dok suhoća ne zahvati sam korijen trepavice. Tada će ona slabljeti, neće biti črvsta i neće se više imati kako držati za kapak. Počet će ispadati.

Osim suhoće, može se pojaviti alergija ukoliko je kozmetički preparat nekvalitetan i loše proizveden. Mnoge žene ne obraćaju pažnju na rok trajanja make-upa, a jednako je važan kao i sam proizvođač. Trebali biste znati da su oči vrlo osjetljive i potrebno je paziti što se, i kada stavlja na njih. U dodir s očima ne bi smjele dolaziti nadražujuće kemikalije. Njih sadrže neke vrste sjenila, najčešće onih svjetlucavih. Važno je da prije spavanja obavezno uklonite šminku.

Hormonalni poremećaji. Da, trepavice mogu opadati ukoliko je kod vaših hormona došlo do komplikacija. Poremećaji ovog tipa manifestirat će se i suzenjem očiju, peckanjem ili pucanjem očnih kapilara. Oni se liječe, ali ih je potrebno na vrijeme dijagnosticirati kako ne bi došlo do većih upala i infekcija. Mogu se javiti zbog manjka hormona progesterona, koji pomaže kod reguliranja ravnoteže ostalih ženskih hormona. Njihovim nepravilnim radom, vaš metabolizam slabi.

Starenje. Opadaju li vam trepavice, ne mora nužno značiti da se u tijelu javljaju određeni poremećaji loši za zdravlje. Starenje je često jedan od razloga. Naime, kod starenja, gubimo visoke razine hormona zaduženih za svakodnevne funkcije. Ove se funkcije odnose na čvrstoću kože i njenu elastičnost. Korijen trepavice i živci oko očnih kapaka također gube svoju elastičnost, čvrstoću zbog čega nerijetko dolazi do sijedih trepavica ili njihovog potpunog opadanja.

Nepravilna prehrana. Trepavice znaju početi opadati ukoliko je u našem tijelu nedovoljna koncentracija vitamina i minerala. Kako zbog oslabljenja metabolizma i otpornosti, slabe i mišići, trepavice počnu opadati. Da biste to spriječili, jedite velike količine voća i povrća, namirnice pogate hranjivim sastojcima.

Autor: D.Š. Foto: Grekov’s/Shutterstock