Kako spriječiti neugodan miris nogu

carape

Neugodan miris nogu jednako zabrinjava muškarce i žene. Kako i zašto nastaje, kako ga se riješiti? To su samo neka od pitanja na koja vam mi možemo dati odgovor. Najčešći razlog neugodnog mirisa dolazi od znoja. On sam po sebi ne smrdi, ali ukoliko dovoljno dugo vremena ostane na površini naše kože, počinje zaudarati.

Najvažnijeg čimbenika u borbi protiv loših mirisa predstavlja pravilna higijena. Redovitom higijenom i pranjem nogu, znoj ne ostaje predugo u dodiru s tijelom, zbog čega se čestice nemaju vremena uhvatiti za kožu. U protivnom, one se počinju nastanjivati na površini. Tada se javlja neugodan miris, a to nikako ne želimo.

Higijena ne mora uvijek biti razlog neugodnog mirisa koji dolazi iz vaših cipela. Znojne žlijezde nerijetko zbog nepravilne prehrane izlučuju znoj koji je već pri samom nastanku lošeg mirisa. Masna i začinjena hrana očituje se kod tih žlijezda. Osim žlijezda, krivac je često nekvalitetna obuća. Materijali poput sintetike, gume ili umjetne kože nisu preporučljivi za nošenje tijekom vrućih ljetnih temperatura. Stopala će se jače i brže znojiti, te će vaše noge već nakon nekoliko minuta početi smrdjeti.

Kako se što učnikovitije riješiti smrada? Ovo su glavna pravila kojih biste se trebali pridržavati. Nosite kvalitetnu obuću. Kao što smo već spomenuli, loši i jeftini materijali štetni su za znoljne žlijezde stopala. Neće vam biti žao ukoliko izdvojite malo više novaca za dobru obuću. Stopala će vam biti i više nego zahvalna.

Redovito mijenjate čarape. Da, gotovo 80% bakterija zadržava se na našim čarapama. Preporučuje se da ih svakodnevno mijenjate, a ako se ljeti znojite više nego uobičajeno, slobodno ih zamijenite više puta na dan.

Nemojte prati stopala vrućom vodom. Nisu samo higijena i pranje nogu dovoljni za dobar miris. Vruća voda oslobodit će čestice, a žlijezde će ponovno lučiti velike količine znoja. Osim nogu, redovito perite i cipele. Ukoliko je njihov materijal osjetljiv i pranje nije preporučljivo, ostavite cipele par sati na svježem zraku da se provjetre.

Autor: D.Š.  Foto: Alexander Tihonov/Shutterstock