Kako spriječiti negativne učinke sjedenja

bolovi u leđima

Većina ljudi provede i cijeli dan sjedeći. Sjedimo na poslu, u autu i opet kod kuće ispred televizora ili na omiljenoj kavi s prijateljicama. A sjedenje je “aktivnost” koja najviše šteti našem organizmu. Što duže sjedimo povećavamo rizik od mnogih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, povećavamo rizik od pretilosti, bolova u kralježnici, rahitisa i usporavamo metabolizam.

Svakodnevno sjedenje poraslo je na više od 9 sati na dan! Iako sjedenje ne možemo izbjeći, možemo se zapitati koliko nam ono šteti. Vrijeme je da razmislimo koliko dnevno vremena provedemo sjedeći i pokušamo pronaći što više vremena za fizičku aktivnost.

Donosimo nekoliko ideja na koji način bi mogli smanjiti sjedenje i njegove negativne posljedice.

1. Ne izbjegavajte hodanje. Na posao ili s posla idite biciklom ili pješice. Svakih sat i pol na poslu ustanite, rastegnite se i prošećite. Kad god ste u mogućnosti koristite stepenice umjesto lifta. Tijekom sjedenja ne trošimo kalorije!

2. Iako na poslu moramo provesti 8 sati sjedeći, umjesto sjedenja na stolici možemo ubaciti vesele pilates lopte. Pilates lopta ima pozitvne učinke na kralježnicu i troši kalorije.

Tako sjedenjem na lopti potrošimo do 350 kalorija. Tijelo je stalno u pokretu i mijenja položaj, što je odlično za jačanje mišića i cirkulaciju. Takvo sjedenje bi ispočetka trebalo biti kraće dok bi se s vremenom povećalo na cijeli period proveden na poslu. Tako bi smanjili bolove u vratu i donjem dijelu leđa.

3. Sjedenje na stolici bi trebalo biti u položaju 135 stupnjeva. Ono manje opterećuje leđa nego kada sjedite skroz ispravno ili kada ste nagnuti prema naprijed. Nepravilan položaj tijela za vrijeme sjedenja iskrivljuje kralježnicu. Većinu vremena probajte držati noge pod kutom od 90 stupnjeva i nemojte noge držati u prekriženom položaju.

4. Kupite sobni bicikl ili traku za trčanje. Tako možete vježbati i kod kuće ili u hladnim zimskim danima kada izlazak iz kuće nije baš primamljiv.

Pokušajte zamijeniti sjedenje kada god ste u mogućnosti i vaš tijelo će vam biti zahvalno, bit ćete zdraviji, spriječiti ćete pretilost i smršaviti.

Autor: M.L., Foto: Lisa S/Shutterstock