Kako spriječiti loš zadah

kako spriječiti loš zadah

Koliko god loš zadah bio tabu tema, svaka druga osoba ima problem s njime. Najčešći krivac lošeg zadaha je kriva i loša osobna higijena, a može se javiti i kao posljedica mnogih zdravstvenih oboljenja. Loš zadah može se javiti kao posljedica loše prehrane, kronične upale sinusa, upaljenog zubnog mesa, nedijagnosticiranog dijabetesa ili bolnih jetara, no i dalje je najčešći uzrok lošem zadahu nepravilna higijena usne šupljine.

Ukoliko imate problema s lošim zadahom, posjet stomatologu je prvo što trebate napraviti. Stomatolog će provjeriti stanje vaših zuba, jer nekada krivac za loš zadah može biti zubni plak koji se nakuplja na površini zuba. Plak je prepun bakterija koje se stalno stvaraju na zubima, koje osim lošeg zadaha stvaraju otrove koji oštećuju i iritiraju desni. Plak možete ukloniti redovitim pranjem zuba, koje bi trebalo biti minimalno dva puta dnevno te ispiranjem usne šupljine.

Kod pranja zuba nikada nemojte zaboraviti četkicom za zube oprati jezik, jer se na njemu nalazi najviše bakterija, koje su najveći uzročnici lošeg zadaha. Počnite i sa uporabom zubnog konca koji će maknuti hranu koja se nalazi između zuba i desni, a koja truljenjem proizvodi smrad.

Prva pomoć kod neugodnog zadaha

  1. Žvačite svježi peršin jer je bogat klorofilom i zelenim pigmentom koji je moćan prirodni osvježivač.
  2. Žvačite gume za žvakanje koje u sebi imaju ksilitol, koji je prirodni zaslađivač, a sprječava nastanak zubnog plaka i potiče lučenje sline koja je dobra u borbi protiv neugodnog zadaha.
  3. Na jezik nakapajte nekoliko kapi ulja metvice koja će učinkovito uništiti bakterije u usnoj šupljini.
  4. Zelenim čajem spriječite isušivanje usta, a za jako isušena usta uzimajte umjetnu slinu.

Test kvalitete daha

Poližite jezikom zapešće i pričekajte 10-ak sekundi da se osuši, nakon toga pomirišite kožu. Miris koji ćete osjetiti na zapešću vlada u vašim ustima.

Imati loš zadah i nije najgora stvar, ako to primijetite i nešto napravite po tom pitanju, zato ne brinite jer jedan od načina uklanjanja neugodnog zadaha će vam sigurno pomoći.

Autor: A.Z., Foto: AR Images/Shutterstock