Kako spriječiti hrkanje kod beba

beba i medo

Novorođenčad i nešto starije bebe zahtjevaju mnogo pažnje i brige kako bi njihovo najranije doba djetinjstva prošlo u što boljem smislu te kako bi imale nesmetan i zdravi rast i razvoj. Roditelji često brigu vode oko nesanice te kod uspavljivanja svoje bebe. Vrlo često je takvo negodovanje začinjeno plačem.

No, postoje i neke druge tegobe koje muče bebe, a roditeljima također stvaraju dodatne brige. Česti slučaj je i hrkanje kod beba.

Uzroci mogu biti različiti, a na roditelju je da ih na vrijeme prepozna i ukloni kako bi zaštitio svoje dijete.

U vrijeme proljeća česte su alergije, a prehlade su prisutne u svakom godišnjem dobu. Također, alergije mogu biti prouzrokovane prašinom te dlakom ili perjem kućnih ljubimaca.

Svojoj bebi nosnu šupljinu pročistite neagresivnom fiziološkom otopinom kojoj je glavni sastojak morska sol. To će djetetov nosić pročistit te će nosni kanalići biti prohodniji te čisti. Otopina u ljekarnama dolazi u obliku spreja kako biste je djetetu mogli lakše nanijeti.

Za vrijeme jesenskih i zimskih dana grijanje je pojačano te se tako osušuje zrak koji gubi na vlažnosti. Ovlaživačem zraka ćete poboljšati kvalitetu zraka u kući, a dijete će manje hrkati.

U večernjim satima, prije nego beba treba krenuti na spavanje, priredite joj toplu kupku koja će joj svojim parama lagano pročistiti nosne puteve te će dijete u snu moći bolje disati.

Zabrinjava li vas bebino hrkanje ako je učestalo, odvedite dijete kod pedijatra. On će najbolje ustanoviti stanje zdravlja vaše bebe. Probajte snimiti s mobitelom bebino hrkanje kako bi pedijatar bolje znao o čemu se radi te pomno objasnite bebino stanje.

Imate li slučaj prehlade ili neke infekcije dišnih organa u obitelji, držite bebu što dalje od zaraženih osoba kako se bakterije i virusi ne bi prenijeli na nju.

Još jedan razlog hrkanja kod beba može biti ako dijete prekasno vodite na spavanje. Dolazi do prevelike iscrpljenosti, umor je veći pa je velika mogućnost za hrkanje uključena.

Autor: A.B., Foto: Vadim Ponomarenko /Shutterstock