Kako spriječiti debljanje nakon prestanka pušenja

kako spriječiti debljanje nakon prestanka pušenja

Mnogi koji žele prestati pušiti, odustaju od svoje namjere zbog mogućnosti debljanja, što nikako ne bi htjeli. No postoje načini da se i nakon prestanka pušenja može kontrolirati apetit, te se očuvati linija bez problema. Kako bi i nakon prestanka pušenja zadržali svoju liniju, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Pušenje većinom predstavlja naviku držanja cigarete te njeno prinošenje ustima, ukoliko kao zamjenu za cigaretu odaberete slatkiše, znači da ćete se vrlo lako i brzo udebljati, a to nikako ne želite.

Obavezno zaboravite na sve čipseve, čokoladice, lizalice i bombone, te se okružite niskokalorijskim, zdravim i bezmasnim namirnicama, koje će vam utažiti glad, te uništiti nervozu. To su povrće, žvakaća guma bez šećera, sezonske voćke i orašasti plodovi.

Obavezno birajte onu hranu koja je bogata vlaknima. Vlakna pomažu kod rada probave, drže dulje sitost i sprječavaju nagli pad šećera u krvi. Ono što u većim količinama trebate konzumirati je smeđa riža, povrće, žitarice i grahorice.

Nikada nemojte istovremeno krenuti na dijetu i prestati pušiti! Prestanak pušenja je dovoljno težak i stresan sam po sebi, a istovremeni odlazak na dijetu zapravo apsurdan. Ako želite smanjiti kile uz prestanak pušenja krenite polako tako da ne unosite previše kalorija, izbjegavajte slano, slatko i gazirano, jedite nekoliko puta na dan te što više povrća i voća.

Pijte puno vode prije svakog obroka kako bi manje pojeli. Pijte vodu na slamku kako bi se otpustio hormon sreće, zbog čega ćete biti manje pod stresom.

Obavezno počnite vježbati, jer ćete se bolje osjećati. Vježbanjem ćete istopiti višak kilograma, utegnuti tijelo, definirati mišiće i lakše će vam biti bez cigarete, jer jednostavno ne ide jedno s drugim. Vježbanjem ćete ubiti stres.

Konzumirajte svakodnevno barem pet komada voća, grahorice, orašaste plodove i cjelovite žitarice. Obavezno izbjegavajte hranu koja je puna kalorija, i koja ima malo antioksidansa, a gazirana pića zaobilazite u širokom luku. Jedite što više rajčica, jabuka, citrusa, lubenica i grožđa.

Važno je da što prije krenete sa zdravim navikama i povećate kvalitetu življenja kako bi uvijek imali dovoljno snage da napravite sve što ste planirali i kako bi se uvijek dobro osjećali.

Autor: A.Z., Foto: Donatella Tandelli/Shutterstock