Kako spremiti odjeću

spremanje odjece

Prije nego odložite odjeću koji ste upravo skinuli, bilo bi dobro da ju protresete ili očetkate kako bi uklonili dlake i prašinu. A odjeću koju bi trebalo oprati nemojte slagati u ormare ili ladice zato što će zmazana odjeća, i to naročito ona vunena, privući moljce. Evo još nekoliko ideja koje će vam pomoći da vaša odjeća sačuva svoj besprijekoran izgled.

Vješanjem odjeće koja je još topla od vašeg tijela potičete gubitak nabora. Posvetite malo pozornosti i vješalicama. One od žice dobre su samo za najlaganiju odjeću, ali ako ih već morate rabiti, omotajte nekoliko gumenih vrpci oko svakog kraja pa vaša odjeća neće kliziti. Investirajte u nekoliko drvenih vješalica za jakne i košulje, kao i u vješalice za suknje i hlače na kojima se središnji dio suknje i nogavice hlača neće gužvati.

Ne stavljajte vunenu odjeću na vješalice jer će se rastegnuti i izgubiti svoj oblik. Ne vješajte kapute i jaknu za malenu petlju koja je obično prišivena s unutarnje strane vrata na ormaru. isto tako nemojte ostavljati jakne preko ograde na stubištu ili preko stolca (osim što ne želite da vaša jakna ima grbu na leđima ili da joj ramena strše u vis).

Skinite remen s kaputa i objesite ga za kopču s unutarnje strane vrata na ormaru. Pomozite odjeći da sačuva svoj izgled dok je ne nosite tako što ćete povući zatvarače, zakopčati dugmad, ili pažljivo je preklopiti.

Popravite potrgane porube i zamijenite otpalu dugmad čim prije možete. Mokru odjeću poput kabanica i balonera ostavite da se prirodnim putem osuši prije no što je spremite. Kupaće kostime nije dovoljno samo ocijediti zato što losion za sunčanje, slana voda i klor u bazenima uništavaju tkaninu od koje su napravljeni. Stoga ih prvo treba ručno isprati u čistoj vodi i onda položiti na ravnu površinu da se osuše.

Također nemojte ostavljati mokre kupaće kostime u plastičnim vrećicama jer će početi trunuti. Tijekom zime odložite ljetnu odjeću na stranu, i obrnuto, samo prije toga provjerite je li čista.

Autor: S. G., Foto: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock