Kako spremiti namirnice za jesen

spremanje povrća
Spremanje povrća, Foto: cinemaven/Sxc

Nekada je podrum bio zamjena za hladnjak, zbog čega se mnogi nisu morali odreći određenih namirnica. Zima predstavlja dugi period niskih temperatura kada je dobro imati u zalihi namirnice čija cijena tada ide u nebesa. Spremanje namirnica dio je tradicije i potrebe već dugo, a za njihovo čuvanje potreban vam je podrum u kojem se one neće smrznuti.

Imate li podrum iskoristite ga kao prostoriju gdje ćete držati hranu. Ako mu nedostaje vlage uzmite jednu kantu koju ćete napuniti vodom, ili se poslužite sanducima ispunjenim vlažnim pijeskom. Kako bi spriječili širenje plijesni, police očistite otopinom octa.

Spremat ćete samo zdrave komade voća i povrća te ih redovito provjeravati i ako primjetite pokvarene komade njih ćete odmah ukloniti. Pored voća s košticama, grožđa i trešanja, velik dio voća nažalost nećete moći dugo čuvati u podrumu.

Jabuke je najbolje slagati pojedinačno na policu, s peteljkom okrenutom prema gore. Plodovi se ne smiju međusobno dodirivati, a pospremljene tako mogu trajati sve do veljače ili travnja. Isto ćete napraviti i s kruškama.

Trešnje koje namjeravate spremati za zimu moraju se brati rukavicama. One će ostati svježe sve do Božića ako ih stavite u lonac od kamena, a oko vrha zavežete svinjski mjehur. Grožđe će opstati sve dok bobice slobodno vise.

S povrćem isto morate paziti. Krumpire bi bilo dobro staviti u prozračan sanduk od drveta, ili u košaru od žice. Moraju biti na tamnom mjestu, jer će se u protivnom pojaviti zelene mrlje koje mogu biti opasne za zdravlje. Krumpiri ne podnose temperaturu nižu od 2 °C.

Ako imate prostor i uvjete, glavice kupusa svezat ćete za drvenastu sredinu i glavačke ih objesiti na žicu ili gredu. Možete ih postaviti i na prozračne drvene police, ali tada ih treba redovitije pregledavati.

Rajčice će duže ostati svježe ako ih poslažete na drvene daske na podu bez međusobnog dodirivanja. Nezrele rajčice možete ubrati sa stabiljkama i objesiti ih da budu na propuhu. One će dozreti s vremenom. U podrum ne možete spremiti voće i povrće koje ne podnosi vlagu poput češnjaka, luka ili agruma.

Autor: S.Š. Foto: cinemaven/Sxc