Kako sniziti tlak

Vježba

Visok krvni tlak je bolest modernog doba. Ako imate visoki krvni tlak, morate se brinuti oko njega jer on može dovesti do brojnih bolesti. On je tihi ubojica jer dovodi do bolesti srca, zatajenja bubrega, infarkta i prerane smrti. Ne morate ga liječiti tabletama jer postoje i neke prirodne metode kako bi ga kontrolirali i doživotno držali pod kontrolom.

Prehrana

Znamo da nije lako mijenjati navike u prehrani, ali to je prvi korak prema snižavanju krvnog tlaka. Jedite što više voća i povrća i bilo bi najbolje da je ono u sirovom obliku. Unosite samo mahunarke i integralne žitarice. U prehranu možete uvesti i porcije sjemenki i orašastog voća. Umjesto rafiniranih ulja počnite koristiti hladno prešana ulja jer ona sadrže obilje dobrih masnoća koje su korisne za zdrav kardiovaskularni sustav. Izbacite alkohol, duhan, slanu i masnu hranu i pripazite na višak kilograma koji značajno može utjecati na visoki krvi tlak.

Vježba

Redovito vježbanje sprječava pojavljivanje kardiovaskularnih bolesti i visoki tlak za 50%. No ne morate se upisivati na razno vježbanje jer vježbati možete i kod kuće. Ako imate visok krvni tlak, s vježbom počnite polako i postupno povećajte intenzitet vježbi. Jedna od boljih vježbi za tlak je yoga.

Stres

Stres je također jedna od bolesti modernog doba te je sumnja da je upravo on jedan od skrivenih uzroka mnogih bolesti. Dugoročno izlaganje stresnim situacijama može dovesti do psihičkih, emocionalnih i fizičkih problema. Jedni od njih su visoki tlak i bolesti srca. Oslobodite se pomoću meditacije, vježbi disanja, vježbi, šetnji u prirodi, a također probajte i više vremena provoditi s bližnjima. Dovoljno spavajte jer nesanica također može dovesti do povećanja tlaka.

U jelovnik uvedite neke namirnice koje pomažu kod smanjenja krvnog tlaka, a one su: crveni i bijeli luk, tamna čokolada, datulje, laneno ulje, cikla, maslinovo ulje, krastavci, jabučni ocat, celer, zob, banane i crveno bobičasto voće.

Pomoći si možete i nekim biljkama, začinima i čajevima: lavanda, glog, zeleni i crni čaj, kopriva, čaj od lista masline, ginseng, valerijana, arjuna, gotu kola, cimet, kardamom, đumbir, kajenski papar i muškatni oraščić.

Autor: M.D., Foto: Smart-foto/Shutterstock