Kako smršaviti pojačavanjem metabolizma

mala zdjela salate

Što se događa kada glavni izvor energije padne? U tom trenutku dolazi do pretvaranja tjelesne masnoće u energiju. Kada je količina šećera u krvi visoka, dolazi do spremanja viška energije i pretvaranja u tjelesnu masnoću koja će se koristiti drugom prilikom.

Jeste li se ikada zapitali kako da pojačate metabolizam? Slijede savjeti pomoću kojih se metabolizam može pojačati prirodno uz pomoć zdravih životnih navika.

Što manje šećera

Uhvati li vas želja za nečim slatkim pokušajte pojesti bombon ili sladoled koji u sebi nema šećera. Svaki put kada čovjek poželi nešto slatko, to znači da je u organizmu došlo do nedostatka šećera.

Redovita prehrana

Zanima li vas što se događa kada odjednom smanjite unos kalorija ili krenete na rigoroznu dijetu? Tada dolazi do usporavanja metabolizma iz razloga kako bi sačuvao dio energije da bi mogli normalno funkcionirati.

U trenutku gubitka težine, vaše tijelo pomisli da ćete mu možda zaprijetiti izgladnjivanjem, pa se prebacuje u fazu kada mora sačuvati dovoljno energije da bi moglo opstati. Tijelo se tada počne boriti kako bi sačuvalo zalihe masnoće.

Bilo bi dobro da nikada ne preskačete obrok, a nikako ne doručak i da se pridržavate konzumacije zdravih grickalica. Redoviti obroci mogu spriječiti bilo koji napadaj gladi, a osim toga pružaju dovoljnu količinu energije.

Dok ste na poslu nemojte preskakati međuobroke. Neka to bude zdrava hrana koja se smatra najboljim izborom. Ovo je odličan savjet i za one koji su po cijele dane sami kod kuće.

Nemojte jesti nakon večere

Ako ne možete bez grickalica po noći, bilo bi dobro da konzumirate hranu koja u sebi ima puno negativnih kalorija poput brokule, celera, mrkve, kivija ili radiča.

Voda je najvažnija

Važno je da pijete puno vode i to između 6 i 8 čaša vode na dan. Voda je dobra jer pomaže izbaciti iz organizma sve štetne toksine te pojačati metabolizam i olakšati gubitak težine.

Redovita tjelovježba

Pored zdrave i uravnotežene prehrane važno je i da svoje svakodnevne aktivnosti obogatite i redovnom tjelovježbom. Bilo da se nalazite kod kuće ili u teretani, važno je da sudjelujete u različitim sportskim aktivnostima u redovnim razmacima.

Određeni oblik vježbanja može pojačati metabolizam i potaknuti ga da ostane pojačan i duže vrijeme nakon što prestanete vježbati. Metabolizam se usporava godinama, a to je povezano sa smanjenjem mišićne mase.

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock