Kako smršaviti i izbjeći debljanje

zdrave namirnice

Svatko od nas bi morao paziti da konzumira prirodnu hranu ili namirnice biljnog podrijetla poput voća, riže, tjestenine, kruha, proizvoda od žitarica te mnogih začina. Lijepa figura i kvaliteta života dolaze iz zdravih životnih navika.

Pokušajte biti umjereni s namirnicama životinjskog podrijetla kao što su mlijeko i mnogi drugi mliječni proizvodi te meso, kobasice, riba i jaja. Budite oprezni s unosom masnoća te slatkišima. Izbjegavajte namirnice poput maslaca, margarina, raznih grickalica te alkoholnih pića.

Ako želite smršaviti i izbjeći debljanje pokušajte se pridržavati nekoliko pravila:

  • konzumirajte pića s malo kalorija
  • pridržavajte se barem 5 porcija voća i povrća
  • obroci neka budu obogaćeni s 4 porcije žitarica
  • konzumirajte samo 2 porcije jestivih ulja
  • maksimalno pojedite 1 porciju slatkiša ili grickalica

Jeste li znali da i način kako jedete može dovesti do debljanja? Pokušajte umjesto da žvačete brzo, žvakati svaki zalogaj 20 puta i tako si produžiti vrijeme koje imate za obrok. Nemojte preskakati međuobroke. Bilo bi dobro da prestanete jesti kada ste siti, a ne kada na tanjuru više nema hrane.

Kako bi ostali mršavi i odličnog zdravlja potrebno je da se krećete što više. Izbjegavajte liftove i pokretne stepenice, a ponekad umjesto autom na posao krenite biciklom, a ako vam je posao blizu bilo bi dobro kada bi prošetali.

Kućanske poslove ne ostavljajte samo za vikend. Pokušajte svaki dan napraviti nešto zbog čega ćete biti zadovoljni i ispunjeniji. Aktivnosti vam mogu pomoći da dođete do lijepo oblikovanog tijela.

Danas postoji mnogo dijeta od kojih neke imaju smisla dok ostale i nisu najbolje za vas. Odlična dijeta je ona koja se temelji na raznovrsnoj prehrani, a koja je osim toga i zasitna. Nijedna dijeta ne bi trebala obećavati brzi gubitak kilograma jer to nije dobro za vaš organizam.

Nemojte dopustiti da vam dijeta postane dio vašeg života jer čim prekinete dijetu i krenete normalno jesti, vaše tijelo će se vratiti na prijašnju kilažu. Pozitivne promjene možete postići samo uz pomoć puno kretanja i usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

Foto: Gts/Shutterstock