Kako smanjiti potrošnju goriva

potrošnja goriva
Kazaljka goriva, Foto: alterfalter/Shutterstock

Iako na potrošnju znatno utječe karakteristike dionice na kojoj se najčešće vozite, nepravilnim i neekonomičnim načinom vožnje i postupcima možete znatno podići potrošnju. Pokušajte uz nekoliko savjeta smanjiti potrošnju goriva.

Prvo i osnovno, redovito servisirajte vozilo i održavajte ga ispravnim. Time ne samo da će Vas automobil duže i kvalitetnije služiti, nego i smanjujete potrošnju goriva.

Održavajte auto ispravnim i racionalizirajte troškove

Neredovito mijenjanje ulja, neispravne kočnice, ispuh i filter zraka znatno povećavaju potrošnju. Kupujte gorivo oktanske vrijednosti koja je propisana za motor vašeg automobila. Kupovinom goriva veće oktanske vrijednosti nećete dodatno poboljšati performanse vašeg vozila, nego ćete samo imati veći trošak.

Tlak u gumama i svjetla

Redovito kontrolirajte tlak u gumama, barem jednom mjesečno. Malo ispuštenija guma stvara veći otpor, pa je i potrošnja goriva veća. Ako je tlo suho, napumpajte gume 0,2 do 0,3 bara jače. Osim nepotrebnog korištenja klime, pripazite i na korištenje svjetala. Istraživanja su pokazala kako svjetla utječu na potrošnju automobila i do 3 dl goriva na 100 km.

Novi Zakon propisuje vožnju sa svjetlima samo u kišnom i zimskom razdoblju, stoga možete gasiti svjetla za lijepog vremena. No, s obzirom da smatramo da upaljena svjetla ipak pridonose sigurnosti na cesti, predlažemo korištenje pozicija, ili dnevnih svjetala, kod novijih automobila.

Nepotreban teret i način vožnje

Pripazite da ne vozite nepotreban teret u prtljažniku. Također, skinite nosače za skije ili kutije sa krova, kada vam više nisu potrebni. Noviji automobili sa modernim motorima mogu raditi na niskim okretajima. Stoga se preporuča da držite motor na nižim okretajima i budete blagi kad pritišćete gas.

Ubrzavajte bez oklijevanja, sa 60 do 70 posto gasa, a onda popustite gas i održavajte brzinu minimalnim gaženjem papučice. To je najbolji način ubrzanja pri kojem automobil s ubrizgavanjem goriva najmanje troši. Kočenje također troši gorivo stoga nemojte bezrazložno ubrzavati.

Predviđajte situacije u prometu

Vozite “pametno” – predviđajte smjenu svjetla na semaforu, umjesto da se zaletavate na crveno. Izbjegavajte nepotrebna ubrzavanja i nepotrebna kočenja. U slučaju dužeg stajanja u koloni, isključite motor. Vozite mudro na uzbrdici i nizbrdici. Kad ste na nizbrdici, nemojte kočiti već pustite da sila teža ubrza.

U tom slučaju ćete na uzbrdici trebati manje gasa da se popnete. Na taj način brzina varira, ali automobil je manje opterećen i manje troši. Također ćete uštedjeti gorivo ako vozite iza drugog vozila kad puše vjetar. Vozač ispred vas ostavlja iza sebe zonu nižeg tlaka pa i potrošnja smanjuje.

Izvor članka: TESTvoznja.net Foto: alterfalter/Shutterstock