Kako se zaštititi od salmonele

kako se zaštititi od salmonele

Jedna od najčešćih bolesti na svijetu je salmonela koja se sa životinja prenosi na ljude. U stalnom su porastu trovanja hranom uzrokovana salmonelom. Jedan od glavnih uzroka pojave salmonele je masovna industrijska prerada mesa.

Industrijska prerada se radi uz miješanje životinjskih dijelova koji pak potječu od velikog broja životinja, zbog čega se omogućuje proizvodnja velike količine zagađene hrane, ali i onečišćenje.

Isto tako transport živežnih namirnica životinjskog podrijetla, internacionalni i nacionalni transport gnojiva pripremljenog od dijelova tijela, promet životinjske hrane i riba, su glavni uzročnici porasta infekcije salmonelom.

U najranijoj dobi osoba stječe osnovne higijenske navike, među kojima je i ono najosnovnije za zaštitu i pranje ruku.

Vrlo je važna dobra termička obrada hrane, kao i preventivna mjera! Osobito kada se radi o jajima, domaćim majonezama, kremastim kolačima i mesu.

Prije pripremanja i prilikom pripremanja hrane, važno je da osoba ima čiste ruke kako bi se suzbila salmonela. Važno je prije konzumiranja temeljito oprati hranu koja se jede sirova, kao što je voće i povrće.

Ako hrana stoji na sobnoj temperaturi, preporučuje se jesti ju unutar 3 sata! Nakon dodira kuhinjskih površina s mesom, važno je iste oprati s vrućom vodom i sapunom, kao i posuđe koje je došlo u doticaj.

Nikako nemojte piti nepasterizirano mlijeko higijenski sumnjivu površinsku vodu i sokove. Za vrijeme kupovanja namirnica obratite pažnju na njihov način transportacije, te kontrolirajte njihova senzorna svojstva.

Nakon čišćenja izmeta ili mijenjanja dječjih pelena, trebate temeljito oprati ruke, kako bi uklonili eventualne viruse i bakterije.

Kada se namirnice odmrzavaju, ne smiju doseći veću temperaturu od 10 stupnjeva. Temperatura hladnjaka treba biti od +4 do -20 stupnjeva.

Prilikom podgrijavanja hrane, temperatura u najhladnijem dijelu treba biti 80 stupnjeva.

Ukoliko želite u potpunosti spriječiti onečišćenje već pripremljenih namirnica, važno je da ruke, radna površina i pribor budu mikrobiološki čisti.

Najbolje bi bilo, kada bi pribor za rad sa sirovim namirnicama bio jedne boje, a pribor za rad s gotovim namirnicama druge boje.

Najvažnije od svega dakako su osobne higijenske navike osobe koja priprema hranu, edukacija i odgovornost osobe koja rukuje hranom, kao i znanje o čuvanju hrane i kulinarske vještine. Ako vodite računa o pranju ruku kao i da su namirnice svježe, ne bi trebalo biti problema sa salmonelom.

Autor: A.Z., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock