Kako se zaštititi od niskih temperatura

kako se zaštititi od niskih temperatura

Dolaskom zime nastupaju niske temperature koje za određenu skupinu ljudi mogu biti posebno opasne, a tu se najviše misli na starije i kronične bolesnike. Nisu jedino oni ugroženi, nego i sve ostale dobne skupine, pa je dobro znati kako se zaštititi od niskih temperatura.

Iako se ne preporučuje izlazak na niske temperature, to i nije moguće za one koji moraju raditi kao i za djecu koja moraju ići u školu. Kako bi se zaštitili od nepovoljnih vanjskih uvjeta stručnjaci savjetuju slojevito oblačenje.

Odjeća bi trebala biti od pamuka te vanjski sloj od nepropusnih materijala. Isto tako je važno slojevito oblačenje kao i zaštita izloženih dijelova kože uz pomoć kape, šala i rukavica. Šal je potrebno omotati oko vrata, ali isto tako i prekriti usta kako bi spriječili prekomjerno udisanje hladnog zraka.

Ne treba zaboraviti na obuću, što znači da bi ona trebala biti topla te od materijala koji ne propuštaju vodu, a najvažnije je da to budu ravne cipele, dok elegantnu obuću ostavite za neko drugo vrijeme kada će atmosferske prilike biti povoljnije.

Jedna od najvećih opasnosti tijekom zime su ozebline do kojih može doći već nakon kratkog vremena boravka na otvorenom. Radi se o promjenama na koži, odnosno oštećenjima do kojih dolazi zbog niskih temperatura. Među najčešće zahvaćenim područjima su prsti, uši, nos i stopala.

Brzina pojave ozeblina ovisi o tome koliko su niske temperature te koliko se osoba zadržala na otvorenom. Dođe li do promjene boje kože u izrazito crvenu, gubitka osjeta te osjećaj trnjenja važno je da se što prije javite svom liječniku.

Niske temperature predstavljaju više opasnosti kojima svatko od nas može biti izložen, a osim ozeblina tu su i padovi. Jedno od najopasnijih uvjeta tijekom zime je poledica nakon koje se povećava mogućnost pada, pa tako i loma određenog dijela tijela.

Treba biti oprezan i paziti kako se krećete po zamrznutim površinama, a pritom se misli na izbjegavanje zamrznutih rijeka, potoka kao i jezera.

Kako se sve možete zaštititi od niskih temperatura? Tijekom zime savjetuje se konzumiranje toplih napitaka te izbjegavanje kofeina i alkohola. Bilo bi najbolje kada bi svoju prehranu najviše usmjerili na juhe i variva. Važno je znati kako se ponašati tijekom najhladnijeg doba u godini.

Autor: S.Š., Foto: Dash/Shutterstock